İSO: Şirketler darboğazda

İSO tarafından yapılan Ekonomik Durum Tespit Anketi'nin sonuçları, şirketlerin yüzde 60'ından fazlasının finansman sıkıntısı içinde olduğunu gösteriyor. Bu veri 2001 krizinin ardından en yüksek oran olarak belirlendi.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan Ekonomik Durum Tespit Anket Çalışması'nın sonuçlarına göre, finansman darboğazı yaşamakta olan şirketlerin oranı yüzde 60,2'ye yükseldi.

Finansal sıkıntı içinde olduğunu belirten şirketlerin oranı 2001 krizinin ardından yüzde 73 seviyesine yükselmişti. Yapılan çalışmada bulgulanan yüzde 60,2 oranı bu bakımdan 2001 krizinden bu yana görülen en yüksek oran olma özelliği taşıyor. 2007 yılının ilk yarısında ankete katılan şirketlerin yüzde 55'î finansal sıkıntı yaşadığını belirtmişti.

Anket sonuçlarının açıklandığı toplantıda, sıkıntı yaşayan şirketler arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin çoğunlukta olduğu belirtildi.

Üretim yavaşlıyor
Diğer yandan İSO tarafından yapılan anket, imalat sanayiinde üretimin yavaşlıyor olduğu gerçeğini bir kez daha teyid eden bulgular sunuyor.

Anket sonuçları 2007 yılının ikinci yarısına ait sonuçlar ile karşılaştırıldığında, ankete katılan işletmelerden son altı ay içerisinde üretimde artış bildirenlerin oranının, yüzde 50,7'den yüzde 39,7'ye gerilerken, azalış bildirenlerin oranının, yüzde 24,4'ten yüzde 34,7'ye yükseldiği görülüyor.

Benzer biçimde dış satışlarında artış bildiren işletmelerin oranı 2007 yılının ikinci yarısında yüzde 42,8 iken, 2008 yılının ilk yarısında yüzde 38,9'a gerilediği, azalış bildirenlerin oranının ise yüzde 28,5'ten yüzde 36,2'ye yükseldiği gözleniyor.