İMKB şeriat kuruluna başvurdu!

Faize duyarlı kesimler için İslami Endeks oluşturmaya hazırlanan İMKB yönetimi, fetva mercisi olarak Diyanet'i yetersiz görünce Londra'daki şeriat kuruluna başvurdu

Sabah gazetesinin haberine göre, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) faize duyarlı kesimler ile Körfez yatırımcılarını çekmek için oluşturacağı 'İslami Endeks' çalışmasında ilginç gelişmeler yaşanıyor. Sunulacak ürünlerin İslam hukukuna (şeriata) uygun olmasını isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar, İMKB yönetimine İngiltere, Amerika Borsalarında olduğu gibi şirketlerin İslam hukukuna (şeriata) uygun faaliyet gösterip göstermediğini denetleyecek bir kurulun olup olmadığını sordu. Fetva mercisi olarak ilk etapta Diyanet İşleri Başkanlığını öneren İMKB yönetimi, uluslararası yatırımcıları ikna edemeyince rotayı Londra'ya çevirdi. İngiliz Borsası'na danışmanlık hizmeti veren şeriat kurulu ile prensipte anlaşan İMKB yetkililerinin kısa bir süre sonra açıklama yapması bekleniyor.

'Makam Diyanet olamaz'
Türk yasalarına göre bu konuda yetkili makamın Diyanet İşler Başkanlığı olduğunu söyleyen İMKB yönetimine yatırımcılardan, "Bu kurulun özerk ve devletten maaş almayan kişilerden oluşması gerekiyor. Bu yüzden fetva makamı Diyanet olamaz" cevabı geldi. Sorunun çözümü için katılım bankalarını yetkilileri ile bir araya gelen ve onların fetva kurullarından yararlanmayı düşünen İMKB yönetimi, gelebilecek tepkilerden çekinince bu sefer rota Londra'ya çevrildi. Londra Borsası'na danışmanlık veren FTSE Şeriat Kurulu ile prensipte anlaşan İMKB yöneticileri, durumu Ankara'ya da bildirdi. Gelişmeleri değerlendiren bir İMKB yetkilisi, "Bu konu son derece hassas bir konu. Bu yüzden herkesi memnun edecek bir formül üzerinde çalıştık ve sonunda İngiltere üzerinden olayı çözüme kavuşturduk" dedi.

(soL - Haber Merkezi)