Enflasyon ayar tutmuyor

Merkez Bankası, 2008 sonu enflasyon hedefini bir kez daha yükseltti. Yüzde 9,3'ten yüzde 10,6'ya yükseltilen enflasyon hedefinin daha önce değiştirilmeyeceği belirtilmişti.

soL (HABER MERKEZİ) Merkez Bankası (MB), 2008 sonuna dair enflasyon hedefini bir kez daha yükseltti. Yeni enflasyon hedefi yüzde 1,3 artışla yüzde 10,6 olarak belirlenirken, böylelikle enflasyonda çift haneye geri dönülüyor olduğu ilk kez resmi olarak kabul edilmiş oldu.

Diğer yandan, haziran ayında yapılan hedef değişikliğinde, bir daha değişiklik yapılmayacağı dile getirilmişti. Yapılan revizyonla birlikte MB'nin piyasaya hakimiyeti konusundaki soru işaretleri biraz daha belirgin hale geldi.

Bu durumun, İstanbul'a taşınma süreci ve bu süreçte MB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın fikirlerinin dikkate alınmaması ile kredibilitesi ciddi biçimde sarsılan MB'nin itivarını daha da zedelemesi bekleniyor. Ekonomideki kötü gidişat belirginleştikçe AKP iktidarı tarafından günah keçisi olarak kullanılmaya başlayan MB, süreç içerisinde giderek daha bağımlı ve inisiyatiften yoksun bir görüntü çizmeye başlıyor.

Faiz artırımına devam

Yılmaz, MB tarafından yapılan revizyon ve yayınlanan enflasyon raporu hakkında yapılan basın toplantısında, MB'nin geçtiğimiz aylarda yaptığı faiz artırımlarının sonuç verdiğini iddia etti.

Para Politikası Kurulu'nun enflasyon beklentilerindeki bozulmayı engellemek amacıyla geçen üç ay boyunca parasal sıkılaştırmaya giderek, politika faizlerini toplamda yüzde 1,5 artırdığını hatırlatan Yılmaz, "parasal sıkılaştırmanın da katkısıyla temmuz ayında enflasyon beklentilerindeki bozulma durmuştur" dedi.

Bu müdahalenin enflasyon risk primini düşürdüğünü öne süren Yılmaz, orta ve uzun vade faizlerinde bu sebeple düşüş yaşandığını vurguladı. Ne var ki Yılmaz, MB'nin enflasyon hedefini iki ay içerisinde ikinci kez revize etmiş olmasının enflasyon beklentilerini nasıl etkileyeceği konusunda bir yorum yapmaktan kaçındı.

Elektrik zammı enflasyonu yükseltir

Yılmaz enflasyon artışındaki temel sebeplerden birinin uluslararası emtia fiyatlarındaki artış olduğunu kaydetti.

MB Para Politikası Kurulu tarafından yayınlanan toplantı özetinde ise, Türkiye'nin işlenmemiş gıda ihracatında, bilhassa Rusya ile yaşanan sorunlar nedeniyle bir duraklama olduğu bunun da ihraç edilemeyen ürün iç piyasaya intikal ettiği için fiyatlarda geçici bir düşme yarattığı kaydedildi. Belgede, temmuz başı itibariyle sorunun çözüme kavuşturulmuş olmasının fiyatları yeniden yukarı doğru hareketlendireceği belirtildi.

Belgede ayrıca, ay başında yapılan elektrik zammının enflasyonda bir yükselmeye neden olmasının beklendiği ifade edildi. Elektrik zammının tüketici enflasyonu üzerindeki doğrudan etkisinin yaklaşık 0,5 puan olacağı tahmin edildi.