Enerjisa'ya uluslararası bankalardan destek

Ay başında özelleştirilen Başkent Elektrik Dağıtım'ı satın alan Sabancı-Verbund ortaklığı Enerjisa, geniş katılımlı bir finansman paketi ile 1 milyar avro borçlandı.

soL (HABER MERKEZİ) Ay başında özelleştirilen Ankara'nın elektrik dağıtım şirketi Başkent EDAŞ'ı alan Sabancı-Verbund ortaklığı Enerjisa, çoğunluğunu Avrupa kökenli uluslararası bankaların oluşturduğu bir finansman paketi çerçevesinde 1 milyar avro düzeyinde borçlanma gerçekleştirdi.

Finansman paketinin koordinasyonunu Dünya Bankası'nın bir parçası olan Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Almanya merkezli yatırım bankası WestLB AG ve Akbank üstlendi.

Paket, şu ana dek Türkiye enerji piyasasına sağlanmış en büyük yabancı kökenli finansman olma özelliği taşıyor. Türkiye elektrik piyasasının henüz yalnızca yüzde ikisini karşılamakta olan Enerjisa'ya uluslararası finans kuruluşlarından gelen bu destek, Sabancı-Verbund ortaklığının gelecekte elektrik piyasasında önemli bir konuma getirileceğini gösteriyor.

Planlanan yatırımın yüzde 60'ı borçla
Enerjisa'nın bu paket çerçevesinde toplam 1920 megavat kurulu güçte 10 hidroelektrik ve bir doğalgaz çevrim santrali inşa edileceği belirtiliyor. Şu anda dört hidroelektrik ve dört doğal gaz santrali bulunan, kurulu gücü 455 megavat olan Enerjisa, böylelikle kurulu gücünü yaklaşık beş katına çıkartmış olacak.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman, finansman paketinin bu yatırımların yaklaşık yüzde 60'ını karşılayacağını, geri kalan yüzde 40'lık kısmın ise şirketin özkaynaklarından finanse edileceğini söyledi. Hakman, Başkent EDAŞ özelleştirmesinin ödemesinin de muhtemelen benzer bir biçimde gerçekleştirileceğini dile getirdi.
Paketin paylaşımı
inansman paketinin IFC koordinasyonundaki 463 milyon avroluk kısmının 158 milyonu doğrudan IFC tarafından, 305 milyonu ise IFC ve WestLB AG tarafından koordine edilen uluslararası bankalar tarafından sağlandı. Bu grubun içinde IFC ve WestLB dışında Almanya merkezli KFW, Avusturya merkezli üç banka, Fransa merkezli Societe Génerale ve Hollanda merkezli, son günlerde Oyakbank'ın isim değişikliğiyle de gündemde olan ING yer aldı.

Paketin geri kalan kısmında ise 402 milyon avro ile Akbank ve 135 milyon avro ile Avrupa Yatırım Bankası yer aldı. Akbank, sağladığı finansmanın paralel kredi sözleşmesini Yunanistan Ulusal Bankası ile yaptı.