'Bizim Çalık' petrol ticaretinde ilerliyor

AKP’li yıllarda hız kesmeden büyüyen ve Başbakan Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın üst düzey yönetici olarak görev yaptığı Çalık Holding, petrol ticaretinde sağlam adımlar ile ilerliyor.

AKP hükümetine yakınlığı ile dikkat çeken ve AKP’li yıllarda enerjiden telekomünikasyona, finanstan tekstile, inşaattan medyaya kadar birçok sektörde faaliyet göstererek hızla büyüyen Çalık Holding, son olarak uluslararası petrol ticaretine de dâhil oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretiyle Çalık Holding ile Rus devlet petrol şirketi Rosneft arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Türkiye-Rusya 3. Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Toplantısı, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in huzurunda gerçekleştirilen toplantıda, çerçeve anlaşması, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Rosneft Başkanı İgor Seçin tarafından imzalandı.

2010 yılında yapılan çerçeve anlaşma neticesinde Çalık Enerji ile Rus devlet petrol şirketi Rosneft arasında uzun süredir devam eden görüşmelerde mutabakata varılarak, Türkiye ve Akdeniz'de petrol ticareti için ortak şirket kurulması çalışmalarına başlanmıştı.

Kurulan ortaklık ile Akdeniz'de petrol ticareti, Türkiye'de de petrol dağıtımı ve ticareti konularında çalışmalar yürütülecek. Çalık Enerji ve Rosneft, Türkiye'de petrol dağıtımının yanı sıra, ihrakiye (deniz taşıtlarına yakıt) satışları da gerçekleştirecek.

Dün gerçekleştirilen Türkiye-Rusya 3. ÜDİK Toplantısı kapsamında iki ülkenin şirket, kurum ve bakanlıkları arasında 3 enerji konulu anlaşma olmak üzere toplam 11 işbirliği anlaşması imzalandı.

Rusya ile Türkiye arasındaki diğer enerji anlaşmaları
Çalık Holding ile Rus devlet petrol şirketi Rosneft arasında işbirliği anlaşmasının dışında imzalanan diğer iki anlaşma ise şöyle:
*Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Devlet Nükleer Enerji Şirketi arasında Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ilişkin ortak bildiri.

*Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Eşbaşkanları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın toplantısına dair ortak bildiri.

(soL- Haber Merkezi)