Avrupa faizleri değişmedi

Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası, dün yaptıkları toplantılarda faiz oranlarını değiştirmedi.

soL (HABER MERKEZİ) Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası, dün yaptıkları yönetim kurulu toplantılarında, faiz oranlarını değiştirmedi. Böylelikle ECB'nin faiz oranı yüzde 4,25 düzeyinde, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranı ise yüzde 5 düzeyinde sabit kaldı.

Trichet: Enflasyon yüksek seyredecek
Faiz kararlarının ardından bir açıklama yapan ECB Başkanı Jean Claude Trichet, avro bölgesindeki enflasyonun uzun bir süre hedeflerin üstünde seyredeceğini belirtti. Avro bölgesindeki enflasyonun halen yüzde 4,1 düzeyinde olduğunu ve bunun hedeflenen yüzde 2'nin iki katı olduğuna dikkat çeken Trichet, başta petrol olmak üzere emtia fiyatları yüksek seyrettiği müddetçe enflasyonun da yüksek kalacağını belirtti.

Enflasyonda ancak 2009'dan itibaren düşme beklediklerini ifade eden Trichet, avro bölgesinde ekonomik büyümenin de yavaşlayacağını söyledi.

Yıl sonuna kadar faiz oranı değişmeyecek
Uzmanlara göre Trichet'in bu açıklamaları, ECB'nin en azından yıl sonuna kadar faiz oranını değiştirmeyeceğini gösteriyor. Açıklamaları yorumlayan Commerzbank baş ekonomisti Joerg Kraemer, ECB'nin faiz oranını 2009 ortasına kadar değiştirmeyeceğini beklediğini söyledi.

Trichet'in açıklamaları döviz piyasalarında da etkili oldu. Avro bölgesinde ekonominin yavaşlayacağı yönünde gelen açıklama sonrasında avro, dolar karşısında değer kaybetmeye başladı. Açıklamalardan önce 1,5502 seviyesinde olan avro/dolar paritesi açıklamaların ardından 1,5396 düzeyine kadar düştü.