Ankara'yı Sabancı'nın elektriği çarpacak

Elektriğe yapılan astronomik zammın ve otomatik fiyatlandırma uygulamasının yürürlüğe girdiği gün, ülkenin en büyük elektrik dağıtım şirketlerinden ikisinin özelleştirme ihalesi yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Elektriğe yapılan astronomik zammın ve otomatik fiyatlandırma uygulamasının yürürlüğe girdiği gün, ülkenin en büyük elektrik dağıtım şirketlerinden Başkent Elektrik Dağıtım (Başkent EDAŞ) ve Sakarya Elektrik Dağıtım (SEDAŞ) özelleştirildi. Her iki ihaleye de Avusturyalı ortakları Verbund ile birlikte giren Sabancı Holding, Başkent EDAŞ ihalesini aldı. Başkent EDAŞ'ı 1 milyar 225 milyon dolarlık teklifle alan Sabancı-Verbund Ortak Girişim Grubu, SEDAŞ'ı 600 milyon dolar teklif veren Akcez Ortak Girişim Grubu'na kaptırdı.

Hedef elektrik üretiminin de özelleştirilmesi
Hacı Ömer Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Akman, ihalenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türk serbest ve rekabetçi piyasasının gereklerinin yerine getirildiğini ifade ederek, elektrik dağıtımı alanında büyümeyi ve 2015'e kadar piyasanın yüzde 10'una hakim olmayı hedeflediklerini söyledi. Verdikleri fiyatı "ekonomi kurallarını gözeterek saptadıklarını" vurgulayan Akman, ihalelere beklenen ilgiyi göstermemesi dikkat çeken yabancı sermaye için de, "başka pazarlarda daha cazip yatırım alanları buldukları" açıklamasını getirdi.kman, "asıl beklediklerinin, elektrik üretimi bölgelerinin de özelleştirilmesi" olduğunu söyledi.

Önemli olan "etkin tahsildarlık"

TEDAŞ ihalesini alan Akkök-CEZ ortaklığı adına konuşan Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise, yapılan elektrik zammının yalnızca üreticilerin bugüne kadar ettikleri zararın bir kısmını karşıladığını iddia etti. Elektrik dağıtımında önemli olanın etkin bir tahsilat mekanizması oluşturmak olduğu söyleyen Berkman, bu konuda Orta Avrupa ve Balkanlar'da önemli çalışmalar yapan Cez şirketinin çok başarılı uygulamaları olduğunu ve kurumun hem üretim ve hem dağıtımda bilgisinin kendilerine yardımcı olacağını kaydetti.

Akcez ortak girişim grubunda Akkök ile yarı yarıya ortak olan Cez, Çek Cumhuriyeti'nin elektrik üretim ve dağıtım şirketi.

"Stratejik alanlar özelleştirilemez"

Başkent EDAŞ'ın Sabancı grubu ortaklığına verildiği ihalenin ardından, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın önüne siyah çelenk bırakarak, enerjinin özelleştirilmesini protesto etti.

Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Murat Aytemiz, burada yaptığı açıklamada, enerjide özelleştirmeye karşı olduklarını söyleyerek, "Elektrik tesisleri stratejik öneme sahip. Var olan santrallerin kamu elinde kalarak bakım ve onarımlarının yapılması gerek" dedi. Aytemiz, yıllardır elektrik üretimi ve dağıtımında hükümetlerin tek bir çivi çakmadığını söyledi. "Tesisleri ihmal etmeleri bir yana, ülkemizi doğalgaza muhtaç hale getirdiler, bununla da yetinmeyip, kamunun yatırım yapmasının önüne geçtiler, özel sektöre alan açtılar."