ABD'de iki banka daha battı

ABD'de iki ulusal banka, devlet müdahalesiyle başka bir ulusal bankaya devredildi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'de sermaye yükümlülüklerini yerine getiremeyen First National Bank of Nevada ve First Heritage Bank Federal Mevduat Sigorta Şirketi'nin (FDIC) müdahalesiyle Mutual of Omaha Bank'e devredildi.

ABD'de iki hafta önce de Kaliforniya merkezli IndyMac bankasına el konmuştu. Son müdahale edilen iki bankayla birlikte, ABD'de sene başından beri batan banka sayısı yediye çıkmış oldu.

"Panik yapmayın..."

Konuya dair yapılan bir yazılı açıklamada aktif toplamları sırasıyla 3,4 milyar ve 254 milyon dolar olan First National Bank of Nevada ve First Heritage Bank'a sermaye yetersizliğinden dolayı müdahale edildiği belirtildi.

El konan iki bankayı devralan Mutual of Omaha Bank'in internet sitesinde, bankaların müşterilerini sükunete davet eden bir açıklama yayınlandı. Açıklamada "Bu geçişin sizin için zahmetsiz olacağını bilmenizi isteriz. Şu anda hiçbir şey yapmanıza gerek yok, hesaplarınız ve haklarınızın hiçbirine dokunulmadı. Pazartesi günü tüm şubeler çalışıyor olacak" ifadelerine yer verildi.

New York'ta yıl sonunda çöküş bekleniyor
Büyük bir kısmı New York'ta bulunan finansal kuruluşların art arda zarar ilan etmelerinin yanı sıra, bu kuruluşların çalışanlarının yıl sonu primlerinde de büyük bir düşme olacağı bekleniyor. Bunun sonucunda New York eyaletinde gerek tüketim, gerekse vergilerde ciddi bir daralma yaşanacağı düşünülüyor.

Son yapılan bir araştırma, finans sektöründe çalışanların 2008 yılı kazançlarının, 2007 yılı kazançlarına göre yaklaşık 18 milyar dolar daha az olacağını gösteriyor. Bu etki en çok yıl sonu prim ödemeleri sırasında hissedilecek zira şirketlerin yıl sonunda çalışanlarına önceki yıla göre 10 milyar dolar daha az prim vermeleri bekleniyor. New York eyaleti bütçe departmanı bu daralmanın sonucunda 700 milyon dolar düzeyinde vergi kaybı yaşanacağını hesaplıyor.

Ayrıca finansal sektör çalışanlarının yıl sonu primleri, New York eyaletinin en büyük tüketim potansiyelini oluşturuyor. Bankacılık sektörünün ayrıcalıklı çalışanlarının 2008 yılında bu ayrıcalıklarının bir kısmından mahrum kalacak olması, ekonomide tüketim seviyesinin de düşmesine neden olacak ve bilhassa bu kesime yönelik lüks tüketim eşyaları satan şirketleri zora sokacak.