ABD şirketi Karadeniz’de petrol arayacak

AKP'li Bakanın açıkladığına göre, Karadeniz’de bir ABD şirketi petrol aramaya hazırlanıyor. Irak’la da enerji alanındaki yatırımlara hız verilmesi planlanıyor.

soL(HABER MERKEZİ) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Karadeniz'de petrol aramak için Amerikalı bir şirketin başvuruda bulunduğunu belirterek, başvurunun incelenerek değerlendirileceğini söyledi. Güler, Yuntdağı rüzgar enerji santrali (RES) açılışı töreni için geldiği İzmir'de, gazetecilerle yaptığı sohbette enerji alanındaki yatırımlar değindi.

Rüzgar enerjisi santrallerinde türbin imalatının da yerli sanayi tarafından yapılmasını istediklerini söyleyen Bakan Güler bu başlıktaki pazarın hazır olduğuna dikkat çekti.

Enerji alanında sudan elektriğe, jeotermalden, rüzgar enerjisi alanına kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Güler, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelin her zaman kinetik enerjiye dönüşemediğini, kendilerinin de temiz enerji ve yerli kaynak olan bu iki enerji türüne çok önem verdiklerini söyledi. Diğer bir enerji alternatifi olarak nükleere çok önemli verdiklerini anlatan Bakan Güler, Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunu gördüklerini belirtti.

Yeni bulunacak sahalarda bazen petrolle birlikte gaz da bulabildiklerine dikkat çeken Bakan Güler, petrol diye girilen bir ihalede, petrol kadar yüksek olmasa da gazın da söz konusu olabildiğini belirtti.
Irak'ta yeni yatırımlar
Irak'la ilgili yatırımlar hakkında da bilgi veren Güler, Shell ile TPAO'nun doğal gaz konusunda bir master plan çalışması olduğuna işaret etti. Güler, ''Ama bunu yeni şartlar altında yeniden görüşüyoruz, Akkas bölgesi için görüşüyoruz. Shell ile olan görüşmelerimiz devam edecek, bu niyetteyiz" dedi. Irak'ta önümüzdeki dönemde ele alınacak projeler arasında Şahdeniz ve Nabucco projesinin de bulunduğunu anlatan Güler, bunların hepsinde geçiş ülkesinin aşağı yukarı Türkiye olduğunu ve ülkenin ihtiyaçları ve istekleri bulunduğunu vurguladı.

Güler aynı zamanda dağıtım şirketleri ve enerjide özelleştirme hakkında gazetecilere bilgi verdi.