Walesa'dan anti-komünizm: Küba yıkılacak

Doğu Avrupa'da sosyalizmin çözülüşünün en önemli aktörlerinden biri olan Polonya eski Başkanı Lech Walesa, Küba'da kısa süre içerisinde sosyalizmin yıkılacağını iddia etti.

Miami'de bulunan "Küba'da İnsan Hakları İçin Vakıf" adlı kuruluşun kişi başı 100 $'a bilet sattığı bir öğle yemeğinde konuşmacı olan Walesa, dünyanın kalanına Küba'yı gerçekleriyle görme ve bir turist gözüyle değerlendirmeme çağrısı yaptı.

Walesa yıllardır Amerikalı Kübalılar Ulusal Vakfı ile Polonya'da Katolik kilisesinin ve CIA'nin de yardımıyla uyguladığı anti-komünist yöntemlerin Küba'ya nasıl adapte edilebileceği üzerine çalışıyor. Amaç, bu doğrultuda Kübalı genç Walesa'lar yetiştirmek.

Konferansta söz alan Amerikalı Kübalılar Ulusal Vakfı'nın başkanı Francisco 'Pepe' Hernandez, Küba'da çok sayıda Lech Walesa olduğunu ileri sürdü. İhtiyaç duydukları şeyin ise dünyanın bir araya gelip Kübalıların mücadelesini desteklemesi olduğunu söyleyen Hernandez, bu desteğin Walesa döneminde Polonya'da verildiğini ve çok önemli olduğunu kaydetti.

Walesa'nın Polonya sicili
1980'lerde Lech Walesa'nın peşine takılan Polonyalı Gdansk tersanesi işçileri, 500 bin kişilik dev bir grevi başlatmışlardı. O grevle başlayan Lech Walesa önderliğindeki Solidarnosc hareketi çok geçmeden sosyalist Polonya'nın serbest piyasanın kollarına teslim edilmesine yol açtı. Ancak 2009 Kasım'ında Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yılını “kutlayan”lar arasında yer alan Walesa, “Gerçek şu, duvarın yıkılmasında Papa İkinci Jean Paul yüzde 50, Lech Walesa yüzde 30 ve dünyanın geri kalan kısmı da yüzde 20 rol oynamıştır” açıklamasını yapmıştı.

Aynı sürecin Küba'da da işlemesi için benzer bir yıkımın faillerinden medet uman Amerikalı Kübalılar, Walesa'ya bu konudaki danışmanlığı için yıllardır ciddi ücretler ödemeye devam ediyor. Nobel Barış Ödüllü eski sendika lideri ve Devlet Başkanı ise Küba'ya dair ateşli öngörüler yapmaktan kendini alamıyor.

İlginç bir nokta ise, Walesa'nın Miami'de aynı konuşmayı 3 sene önce de yapmış olması. 3 sene önce de Miami'de bir konferansta konuşan Walesa, Fidel Castro'nun iktidarı kaybetmek üzere olduğunu söylemişti. Walesa sosyalizme dair felaket tellallığından para kazansa da, aynı teraneyi satarak daha ne kadar parayı cebine indirebileceği merak konusu.

(soL - Dış Haberler)