Uluslararası Barış İnisiyatifi’nde ilginç isimler

Nobel Barış Ödülü sahibi emekli Başpiskopos Desmond Tutu, Türkiye’nin Kürt sorununda diyalogun yeniden başlatılması için Uluslararası Barış İnisiyatifi kurulduğunu ilan etti. Tutu’nun çağrısına Dalai Lama ve ABD eski Başkanı Jimmy Carter gibi isimler de destek verdi.

Güney Afrika’da ırkçı apartheid rejimine karşı verdiği mücadeleyle tanınan emekli Başpiskopos Desmond Tutu, Türkiye’nin Kürt sorunu konusunda diyalog yolunun yeniden açılması için bir Uluslararası Barış İnisiyatifi başlatıldığını ilan etti. ANF’nin haberine göre Tutu’nun çağrısıyla kurulan inisiyatifin ilk imzacıları arasında Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama, ABD eski başkanlarından Jimmy Carter ve Sinn Fein Başkanı Gerry Adams da yer aldı.

Dün Avrupa Parlamentosu’nda yapılan basın toplantısıyla ilan edilen Uluslararası Barış İnisiyatifi’nin çağrısını yapan Desmond Tutu, Türkiye’nin bütün insanları için demokrasi ve barışa bir şans daha vermek üzere tarafları iyi niyetle görüşmeleri yeniden başlatmak amacıyla gerekli adımları atmaya davet etti. Nobel Barış Ödülü sahibi çok sayıda ismin ve eski devlet başkanlarının da imzalarıyla destek olduğu girişimin, kalıcı bir barışın tesis edilmesi için Türkiye devletiyle PKK lideri Abdullah Öcalan arasında görüşmelere yeniden başlanması amacıyla başlatıldığı kaydedildi.

Desmond Tutu: Taraflar ateşkes ilan etmeli
ANF’nin haberine göre inisiyatifin çağrıcısı Desmond Tutu, dün yapılan basın toplantısına videolu bir mesaj gönderdi. Tutu mesajında Öcalan ile devlet arasında bir an önce diyalogun başlaması gerektiğini söyledi. Son yaşanan gelişmelerle birlikte Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde vazgeçilmez bir lider olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Tutu, her iki tarafa da ateşkes çağrısında bulundu.

Basın toplantısının çağrı metninde ise şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası Barış İnisiyatifi’nin başlangıcı 700’den fazla Kürt tutsağın açlık grevlerini bitirmesiyle aynı günlere denk gelmiştir. Açlık grevlerinin sona erdirilmesi PKK lideri Öcalan’ın İmralı adasındaki hapishaneden yaptığı çağrı sonucunda gerçekleşmiştir. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kısa bir süre önce Ankara’da muhabirlere ‘PKK ile görüşmelerin başlayabileceğini’ söylemiştir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK lideri Öcalan’la görüşüleceğinin ipucunu vermiş, Kürt liderin çağrısının Türkiye’nin hapishanelerindeki siyasi mahkumların açlık grevinin sonlandırılmasında etkili olduğunu kabul etmiştir.”

Açıklamada Uluslararası Barış İnisiyatifi’nin, Başpiskopos Desmond Tutu’nun diyalogun yeniden başlaması yönündeki çağrısına uluslararası toplumdan destek sağlamak amacıyla oluşturulduğu ifade edildi. Basın toplantısına yapılan çağrıda, diyalogun yeniden başlamasının yalnızca Türkiye’de yaşayan insanlar için değil, bütün bölge için önem taşıdığı kaydedildi.

İlk imzacılar arasında ilginç isimler bulunuyor
Tutu’nun çağrısıyla oluşturulan Uluslararası Barış İnisiyatifi’nin ilk imzacıları arasında ise şu isimler yer aldı: Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama, Doğu Timor eski Devlet Başkanı Jose Ramos Horta, Sinn Fein Başkanı Gerry Adams, ABD eski Başkanı Jimmy Carter, Norveç eski Başbakanı Kjell Magne Bondevik, İsveç eski Başbakanı Ingvar Carlsson, Finlandiya eski Başbakanı Paavo Lipponen, Danimarka eski Başbakanı Ander Jorgensen ve Danimarka eski Dışişleri Bakanı Kjled Olesen.

ABD eski Başkanı Jimmy Carter, özellikle İsrail, Mısır ve ABD arasında imzalanan Camp David Anlaşmaları’nın mimarı olarak tanınıyor. Camp David Anlaşması, Cemal Abdülnasır sonrasında Mısır’ın Sovyet ekseninden nihai olarak koparak ABD eksenine girmesini resmileştiren adım olarak biliniyor.

Jimmy Carter’a 2002 yılında Nobel Barış Komitesi tarafından Nobel Barış Ödülü verilmişti. Jimmy Carter, görev süresini tamamladıktan sonra bu ödülü alan ilk ABD Başkanı olmuştu. Nobel Barış Komitesi daha sonra bu ödülü ABD Başkanı Barack Obama’ya ve son olarak bu yıl da Avrupa Birliği’ne verdi.

(soL-Haber Merkezi)