Ülkelerini çaldılar. Sıra böbreklerine geldi!

Altı yıldır Amerikan emperyalizminin işgaliyle mücadele eden Irak’ta aşırı yoksulluk, yasadışı organ ticaretinin artmasına neden oldu. Yüzlerce Iraklı üç kuruş paraya canını "organ pazarına" çıkarıyor.

ABD'nin 2003 yılında “demokrasi” vaadiyle Irak’ı işgal etmesinden bu yana insanlık kayıp vermeye devam ediyor. Son raporlara göre Irak savaşında ölenlerin sayısı bir milyonu geçti. Ancak kayıp sadece bu değil. Geride kalanlar da işgal altındaki ülkede yoksullukla mücadele ediyor, kıt kanaat geçinmeye çalışıyor. Katar merkezli El Cezire yayın kuruluşunun haberine göre ülkedeki aşırı yoksulluk yüzünden halkın “can”ı pazara düştü. Ülkede yüzlerce insan böbreklerini ya da diğer organlarını başkent Bağdat’taki alıcılara satıyor. Hükümet kaynaklarından gelen rakamlara göre Iraklıların yüzde 23’ü yoksulluk sınırında yaşıyor ve bu da yoksul insanların günde 2.2 dolar ile yaşadığı anlamına geliyor. Bu zor şartlar altında Iraklılar da yaşamak için çareyi organlarını satmakta buluyor. Bu işten karlı çıkanlar ise her geçen gün daha da büyüyen organ tüccarları.

Paranın büyük kısmı organ tüccarlarına
Organ satın alan bir kişinin bir böbreğe 15 bin dolar verdiği bu rakamın 3/2’sinin organ tüccarına ve sadece 3/1’inin organ sahibine gittiği söyleniyor. Canını pazara çıkaran Iraklılar böylece aldığı cüzi miktarla yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. Organlarını satan aşırı yoksul kesim ile organ satın alan görece varlıklı kesimleri hastanelerin etrafında kümelenen organ tüccarları buluşturuyor. Organ tüccarları da pastanın büyük dilimini alarak sağlık üzerinden ticaret yapmayı ihmal etmiyorlar. Bu yasal olmayan ticaretin müşterilerinin çoğunluğunu ise Iraklılar oluşturuyor. Fakat pazarın yayılmasıyla birlikte Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden organ satın almak için Irak’a gelen insanlar olduğu da belirtiliyor.

Irak’ta işsizlik yüzde 30’u buluyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı rapora göre organ ticareti hızla yükseliyor ve artık bir sektör haline geldi. Yasadışı organ ticareti özelikle Irak gibi ülkelerde hızla büyüyor. Bu ülkelerden Avrupa ve Amerika’ya organ gidiyor Irak’ta işsizlik hayli yüksek. Birleşmiş Milletler ve hükümet raporlarına göre nüfusun yüzde 18’i işsiz. Resmi olmayan kaynaklardan gelen rakamlar ise yüzde 30’u buluyor.