Türkiye uzmanından değerlendirme: ‘Erdoğan yalnızca Obama’nın sözünü dinler’

Amerikan haber ajansı AP, Gezi Parkı eylemlerinin Erdoğan ve Obama arasındaki ilişkiyi “test ettiğini” yazdı. Ajans haberinde, Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi'nden Dr. Bülent Alirıza’nın “Bu dünyada Erdoğan’ın dinlediği tek bir isim vardır o da Obama’dır” sözlerine yer verdi.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), Gezi Parkı eylemleri ile ilgili haberinde protestoların, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Barack Obama arasındaki ilişkiyi “test ettiği” değerlendirmesinde bulundu.

ABD doğrudan Erdoğan’ı eleştirmekten çekiniyor
Haberde ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin "Amerikalı yetkililer arasında Erdoğan'ın açıklamalarına yönelik bir irkilme olduğuna" yönelik sözlerine yer verildi.

Ancak ajans, Erdoğan’ın ABD için “stratejik öneme sahip” olduğunu vurguladığı haberinde, Beyaz Saray’ın, Gezi eylemlerine dönük açıklamalarında, Türk yetkililerini itidalli olmaya çağırdığını ancak doğrudan Erdoğan’ı eleştirmekten “kaçındığını” ifade etti.

Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi'nden Türkiye uzmanı Dr. Bülent Alirıza’nın “Bu her zaman ABD için bir çıkmaz oldu. Bir müttefikle bu kadar yakınlaştığınız zaman, onu eleştirirken çok dikkatli olmanız gerekiyor” sözlerini aktaran ajans, ABD’nin eski müttefiki Mısır lideri Hüsnü Mübarek’le de benzer bir ilişki kurduğunu, ancak bu tutumun, 2011’de halkın Mübarek’e karşı ayaklanmasıyla değiştiğini ifade etti.
Ancak ajans, Türkiye’deki “huzursuz” ortamın Erdoğan’ın iktidarını tehdit etmediği görüşünü savundu.

Erdoğan’ın tutumu, ABD ile ilişkilerin seyrini değiştirebilir
Ancak Erdoğan’ın iktidarına dönük tepkilere müdahale şeklinin, ABD’nin Türkiye ile olan “yakın fakat kompleks ilişkilerini karmaşıklaştırabileceği” değerlendirmesinde bulunan AP, Erdoğan’ın daha önce de Obama için “baş ağrılarına” neden olduğuna dikkat çekti. Ajans, Türkiye’nin BM’de 2010 yılında oylanan İran’a dönük yaptırım tasarısına karşı çıktığını, Erdoğan’ın Siyonizm’i n “İnsanlığa karşı bir suç” yönündeki sözlerini hatırlattı.

Ajans, iki lider arasındaki “en derin çatlağın” ise Suriye meselesinde yaşandığını belirterek iki ülkenin Suriye’ye dış müdahale konusundaki farklı düşüncelerinin gerilime neden olduğunu ve Erdoğan’ın son ABD gezisinde Suriye’ye müdahale konusunda istediği sözü alamadığını hatırlattı.

Erdoğan bir tek Obama’yı dinler

Ajans son olarak, Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi'nden Bülent Alirıza’nın“Bu dünyada Erdoğan’ın dinlediği tek bir isim vardır o da Obama’dır” sözlerini aktarırken, İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden başlatan ABD Başkanı’nın, Erdoğan’ın protestolara dönük tutumunu da “şekillendirebileceğini” ifade etti.

(soL- Dış Haberler)