Türkiye çoktan suçüstü yakalandı

Suriye muhalefetine ve silahlı gruplara verdiği desteği gizleme gereği bile duymayan Türkiye, açıkça Suriye’nin içişlerine karışıyor. Öte yandan basında ardı arkası kesilmeyen İran’ın Suriye’ye asker gönderdiği iddiaları, basının olası bir müdahaleyi meşrulaştırma aracı olarak kullanıldığı izlenimi yaratıyor.

Suriye’ye karşı başlatılan kampanyanın öncülerinden Türkiye, son haftalarda çeşitli iddialarla gündeme geliyor. Son olarak İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Türkiye’nin Suriye’ye karşı Katar yönetiminden milyarlarca dolar aldığını iddia etti.

Fars haber ajansına konuşan Safevi, Suriye’ye karşı Türkiye ve bazı Arap ülkelerinin tutumunu eleştirerek ABD’nin kendi çıkarları için bu ülkelere rol biçtiğini söyledi. ABD’nin kendi çıkarları adına İran’a karşı Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’a rol verdiğini belirten Safevi, bazı raporlara göre Katar yönetiminin Ankara’ya Suriye’ye sorun çıkarması için milyarlarca dolar yardımda bulunduğunu öne sürdü.

Hamas bilmecesi
Bir süre önce Suriye’deki yönetimle yakın ilişkilere sahip ve merkezi Şam’da bulunan Filistin örgütü Hamas’ın, Suriye’deki çatışmalar nedeniyle merkezini Türkiye’ye kaydırabileceği iddiaları gündeme gelmişti. Yıllardır Şam’da yaşayan Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin Türkiye ziyareti ve Hamas ile AKP hükümeti arasındaki yakınlaşma da, bu iddiaları güçlendirdi.

Hatta Türkiye'nin Hamas'a 300 milyon dolar tutarında yardım göndereceği ve Hamas'ın Türkiye'de bir ofis kurmayı planlandığı da iddialar arasında yer aldı. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ise bu haberleri yalanlayarak, "Halid Meşal'in Türkiye'de yaşaması şu anda söz konusu değildir” diye konuştu.

İran’ı suçluyorlar ama…
Tüm bu iddialar, Türkiye’nin Suriye konusunda ne kadar aktif bir politika izlediğini gösteriyor. AKP hükümetinin bu aktif politikanın ötesinde Suriye’deki muhalif gruplara destek verdiği biliniyor. Muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi’nin merkezi İstanbul’da. Ayrıca Türkiye’nin muhaliflere silah yardımı yaptığı da iddialar arasında.

Türkiye Suriye konusunda “iç işlere karışmama” ilkesini uzun bir süredir rafa kaldırmış durumda. Öte yandan “İran Şam’a destek için Suriye’ye asker gönderiyor” iddialarının bir süredir Türkiye medyasında sık sık yer alması, Türkiye’nin Suriye’deki varlığı düşünüldüğünde soru işareti yaratıyor.

Son olarak basında Suriyeli muhaliflerin, İran'dan gelen keskin nişancı askerleri Suriye'de suçüstü yakaladığı haberleri gündeme geldi. Türkiye basınında çıkan haberlere göre, Türkiye’den de destek gören silahlı muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu, Humus kentinde 5'i keskin nişancı asker, 7 İranlıyı yakaladığını açıkladı. Türkiye basınında İran’ın Suriye yönetimine askeri destek verdiği iddiaları “suçüstü” olarak nitelendirilirken, muhalif silahlı grupların bölgede en büyük desteği Türkiye’den görmesi, olası bir müdahale için basının bir manipülasyon aracı olarak kullanıldığı izlenimi yaratıyor.

(soL - Dış Haberler)