Tuhaf bir hikaye: Suriye'ye 'eğlenmek' için giden Japon ve Türkiye bağlantısı

Dün, Suriye'de bulunan bir Japon vatandaşının Irak-Şam İslam Devleti tarafından kaçırıldığı haberleri ajanslara düştü. Japonya'da bir özel askeri şirketin sahibi olan bu kişi, en son Halep civarında görülmüştü. Suriye'ye Türkiye'den geçen Japon vatandaşının İslami Cephe ile birlikte olduğu iddia ediliyordu.

(soL - Dış Haberler) Dün, başta Reuters olmak üzere uluslararası ajanslara düşen bir haberde, Japonya hükümetinin Suriye'de kaybolan bir yurttaşı için arama faaliyetine başladığı belirtiliyor, ancak kaybolan kişinin kimliği konusunda netlik bulunmadığı belirtiliyordu.

Bununla birlikte, kayıp olduğu belirtilen kişinin adının Haruna Yukawa olduğu, Yukawa'nın Japonya'da özel bir askeri şirketin başında bulunduğu ve Suriye'de Halep civarında Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kaçırıldığı iddiası dolaşmaya başladı.

IŞİD mi kaçırdı?
Youtube'a koyulan bir videoda, yerde yatan ve yüzü kanlı olan bir kişi, bilinmeyen kişiler tarafından sorguya çekiliyordu. Sorguya çekilen adam, Japon olduğunu söyleyerek, adının Haruna Yukawa olduğunu, yarı zamanlı gazetecilik ve doktorluk yaptığını belirtiyordu. Videoda birisi, "Neden silahın var?" sorusunu soruyor, ancak Yukawa'nın cevabı duyulmuyordu.

Japon Dışişleri Bakanlığı adına açıklama yapan bir yetkili, bölgede çok sayıda silahlı grubun savaştığını, öncelikle böyle bir kaçırma olayının yaşanıp yaşanmadığını araştırdıklarını söyledi. Ancak bugün Kyodo Haber Ajansı tarafından yapılan habere göre, Japon Dışişleri, Yukawa'yı IŞİD'in kaçırdığını ilan etti.

Tuhaf bir şirket
Haberin yayılmasının ardından, Haruna Yukawa'nın sahibi olduğu PMC Co Ltd isimli özel askeri şirketin telefonları birçok gazeteci tarafından arandı. Ancak kimse, telefonlarına cevap alamadı.

Firmanın geçtiğimiz Ocak ayında kurulduğu, Japon hükümeti ile yapılan anlaşması sonucunda, güvenlik servislerine internet sitesi tasarımından gıda teminine kadar bir dizi alanda faaliyet yürüttüğü belirtildi. Reuters'e konuşan firma danışmanlarından Nobuo Kimoto, Yukawa'nın Suriye'ye bu yılın başlarında, "işine faydası olacağı" düşüncesiyle gittiğini söyledi. Kimoto ayrıca, Yukawa'nın Japonya'nın sağcı gruplarından "Gambare Nippon" içerisinde de aktif olduğunu vurguladı.

Şirketin resmi internet sitesindeki "şubeler" kısmında ilginç ülkeler yer alıyor: Suriye, Türkiye, Irak ve Afrika. Sitedeki "CEO'nun blogu" kısmında, Haruna Yukawa'nın Suriye'den çektiği videolar yer alıyor.

Yukawa'nın macerası
"Danışman" Kimoto'nun açıklamasına rağmen, internet ortamında Yukawa'nın Suriye'ye gidişine dair farklı senaryolar da ortaya atılmaya başlandı. Bir iddiaya göre, Yukawa arkadaşlarını etkilemek için savaş bölgesine gitmek isteyen takıntılı bir askeri oyun meraklısıydı.

Konu hakkında bilgi veren ismini açıklamak istemeyen bir kaynak, Yukawa'nın daha önce "eğlecenelik" askeri malzeme satan Hidayaka International isimli bir mağaza sahibi olduğunu ileri sürdü. Bu kaynak, Yukawa'nın herhangi bir askeri tecrübeye de sahip olmadığını kaydetti. Aynı kaynak, Haruna Yukawa'nın sahip olduğu PMC şirketinin de herhangi bir askeri güvenlik işinde olmadığını kaydetti.

Yukawa'nın eski Hava Kuvvetleri yetkilisi Toşio Tamgami gibi isimlerle görüştüğünü ve sağcı gruplarla bağlantısını doğrulayan kaynak, Japon vatandaşının Suriye'ye Türkiye aracılığıyla girdiğini, ancak Suriye'ye gitmeden önce Japon gazeteci Kenji Goto ile birlikte Irak'ı ziyaret ettiğini söyledi.

ÖSO değil, İslami Cephe
Haberlerde Yukawa'nın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile bağları olduğu iddia ediliyordu. Ancak Kyodo Haber Ajansı, İslami Cephe'nin bir açıklamasını yayımlayarak, Yukawa'nın kendileri ile birlikte hareket ettiğini ve 28 Temmuz'da çatışma bölgesine gittiğini söyledi.

İslami Cephe'ye yakın yayın yapan bir Facebook hesabı, Yukawa'nın serbest bırakılması için esir takası görüşmelerinin sürdüğünü yazdı. Ancak IŞİD yanlısı bir Twitter hesabı, Yukawa'nın bir "ajan" olduğunu ve infaz edildiğini kaydetti.