Total İran'a benzin satışını durdurdu

ABD Kongresi’nde İran’a benzin ve jet yakıtı satan şirketlere yönelik yaptırımların da gündeme gelmesinin ardından, Fransız petrol şirketi Total, İran’a benzin satışını durdurdu. Kararın, Kongre’nin onayından geçmesinin ardından Obama tarafından imzalanması gerekecek. Ancak bu olasılık bile Total’in benzin satışını “süresiz” olarak durdurmasına yetti.

Büyük doğalgaz rezervlerine sahip olan İran, benzin ihtiyacının yalnızca yüzde 30-40’ını kendi kaynaklarıyla karşılayabiliyor. Bu nedenle, birçok büyük petrol şirketiyle alışveriş halinde bulunuyor.

Benzin fiyatlarının devletçe sübvanse edilmesi İran’da benzin fiyatlarının uzunca yıllar hayli ucuz kalmasına neden olmuş, bu da aşırı tüketimi körükleyen bir öğe olmuştu. Ancak, geçtiğimiz yıllarda İran devleti, olası ambargoları ve savaş olasılığını gözeterek, sivillerin benzin kullanımını kotaya bağlamıştı.

İran’da, bugünkü rakamlarla bile litresi 20-25 Türkiye kuruşunu geçmeyen benzin, o ara söz konusu olan düzenlemeyle birlikte, 100 litreye kadar bu fiyattan, kota aşımındaysa dört katına, yani 80 kuruş, 1 TL gibi bir rakama satılmaya başlanmıştı. Bu, zaten yüksek enflasyonla boğuşan İran’da ciddi zamlara neden olmuştu.

ABD yaptırımları uygulamakta kararlı adımlar atmaya başladıkça, İran’da özellikle yoksul emekçi kitlelerinin hayatlarının daha da zorlaşacağını şimdiden söylemek mümkün gözüküyor.

(soL - Dış Haberler)