Suriye’deki saldırılara dünyadan ilk tepkiler

Suriye’nin başkenti Şam’da bugün gerçekleştirilen bombalı saldırının ardından, dünyadan ilk tepkiler gelmeye başladı. Türkiye adına ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Şam’da bulunan Ulusal Güvenlik Merkezi’ne yönelik bombalı saldırıda, aralarında Savunma Bakanı ve Yardımcısının da bulunduğu 15 kişinin öldüğü ileri sürülüyor. Bombalı saldırıyı İslam’ın Sancağı adlı örgüt üstlendi. Özgür Suriye Ordusu ise, “bu daha başlangıç” açıklamasında bulundu.

Olayın ardından ilk tepki Rusya’dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM’nin Suriye’ye yönelik yaptırım kararı almasının isyancıları desteklemek anlamına geleceğini belirttiklerini söyleyerek, Suriye’de nihai savaşın çok yakında olduğunu belirtti. “Muhalefeti destekleme politikası çıkmaz sokak. Esad kendi isteğiyle gitmek istemiyor ve bizim Batılı dostlarımız bu konuda ne yapacaklarını bilemiyorlar" diyen Lavrov, BM’nin tekrar toplanıp konuyu ele alması çağrısında bulundu.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, yaptığı açıklamada, Suriye’de işlerin tamamen kontrolden çıktığını ve şiddetin artmasından endişe duyduklarını belirtti. Esad’ın görevden ayrılması için uluslar arası baskının artırılması gerektiğini söyleyen Panetta, “Suriye'deki şiddet olayları çok hızlı bir şekilde kontrolden çıktı. Uluslararası toplum, Esad'ın iktidarı bırakması ve barışçıl bir geçiş sağlanması için, baskısını artırmalı” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, bombalı saldırının, Suriye'de çatışmayı sona erdirmek için BM'nin güçlü bir müdahalesi gerektiğini gösterdiğini söyledi. Hague, "Bu tür olaylar, BM'nin güçlü ve kararlı bir adım atması gerektiği tezlerini bir kez daha güçlendirdi" dedi.

Fransız Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Suriye’de durumun ciddileştiği vurgulandı. "Beşşar Esad'ın, iktidarı muhafaza etmek için verdiği mücadelenin boşuna olduğunu ve Suriye halkının özlemini duyduğu demokratik geleceğe yürüyüşünü hiçbir şeyin durduramayacağını anlamalıdır. Rejimin son destekçileri de baskının hiçbir yere varmayacağını anlamalıdırlar” denilen açıklamada, Fransa'nın hedefinin, Suriye konusunda Annan Planı ve Cenevre Anlaşması temelinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden karar çıkartmak olduğu iddia edildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Suriye'ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Merkel, BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunarak, bir an önce Suriye'ye karşı ortak karar tasarısı konusunda anlaşma sağlanmasını istedi ve Suriye'de insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için tüm ülkelerin birlikte çaba harcaması gerektiğini söyledi.