Suriye Kürtleri arasında Ulusal Koalisyon çatlağı

Suriye’deki Kürt gruplar, ABD’nin girişimiyle Katar’da kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu’na katılıp katılmamayı tartışıyor. Barzani’ye yakın gruplar Koalisyon’a katılmayı savunurken, PYD ve Kürt Solu Partisi’nin buna karşı çıktığı kaydediliyor.

Suriye’deki Kürt gruplar Suriye Ulusal Koalisyonu’na katılıp katılmamayı tartışıyor. Birkaç gündür Kamışlı’da bu konuyu görüşmek için toplandığı belirtilen Kürt partilerinin liderlerinin henüz bir karara varamadığı kaydedildi.

Barzani’ye yakın bir yayın çizgisine sahip Rudaw'da yer alan habere göre, Suriye’deki Barzanici gruplar ABD’nin girişimiyle Katar’ın başkenti Doha’da kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu’na Kürtlerin de katılması gerektiğini savunuyor. Kürt Ulusal Konseyi Üyesi Nasreddin İbrahim, Kürtleri temsilen bir heyetin muhaliflerin yeni çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu ile görüşeceğini ve Kürtlerin taleplerini ileteceğini söyledi. İbrahim, Koalisyon’a katılıp katılmamak konusunda nihai kararınsa bu görüşmeden sonra verileceğini kaydetti.

“Kürtler Koalisyon’a katılmazsa sesleri kesilir”
Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Abdülhekim Beşar ise, Suriye Kürtlerinin Suriye Ulusal Koalisyonu’nu (SUK) boykot etmesi halinde “gözden düşeceğini” savunarak şöyle konuştu:

“Kürtler SUK’un dışında kalırsa Suriye devriminin parçası olmayacaklar ve Kürtlerin sesi kesilmiş olacak. Bugün Suriye rejimini devirmek ve Suriye’yi demokratikleştirmek için devam eden çabalar var. Kürtlerin bu çabaların parçası olması gerekiyor.”

Daha önce Kürt Ulusal Konseyi’nin başkanlığını da yapan Beşar sözlerine “Evlerimizde oturmayı tercih eder ve taleplerimizi masanın üzerine koymazsak, hiç kimse bize haklarımızı vermez” diye sürdürdü.

Kürtler arasında yeni bir çatlak
Beşar’ın genel sekreterliğini yaptığı Suriye Kürdistan Demokrat Partisi’nin yanı sıra Kürdistan Özgürlük Partisi (Azadi) ve Kürdistan Birlik Partisi’nin de Kürtlerin SUK’a katılmasını savunduğu kaydediliyor. Diğer yandan PKK’ye yakın bir çizgiye sahip olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Kürt Solu Partisi’nin SUK’a katılmaya karşı çıktığı ifade ediliyor.

Rudaw’a demeç veren Kürt Solu Partisi Başkanı Muhammed Musa, temmuz ayında Kuzey Irak’ın Erbil kentinde Suriyeli Kürt gruplar arasında yapılan anlaşmaya atıfta bulunarak, “Kürtler olarak SUK’a katılamayız, çünkü Erbil’de Kürt sorunu hakkında açık bir siyasi konumu olmayan ya da Kürt Konseyi’ni Kürtlerin temsilcisi olarak tanımayan hiçbir gruba katılmamak konusunda uzlaştık” diye konuştu.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi lideri Beşar ise SUK’un Kürt Ulusal Konseyi’ni, PYD’nin de bu oluşumun bir parçası olması nedeniyle kabul etmeyeceğini savundu. Diğer yandan PYD’nin, Türkiye hükümetinin enstrümanı olarak tanımladığı SUK’a katılmak konusunda istekli olmadığı kaydediliyor.

PYD’nin Kürt Ulusal Konseyi içindeki üyelerinden İlham Ahmed ise, SUK’un kuruluşunun “Araplar açısında doğru yönde atılmış bir adım” olduğunu söyleyerek, “Suriyeli muhalif gruplar ilk kez tek bir çatı altında toplandı. Bu birbirlerini kabul ettiklerinin işareti” diye konuştu.

Moaz el Hatib’in başkanlığını yaptığı Suriye Ulusal Koalisyonu kasım sonunda Doha’da oluşturulduktan kısa bir süre sonra Körfez krallıkları, Türkiye, Fransa, AB ve İngiltere tarafından tanındı. ABD ise geçtiğimiz hafta Fas’ta yapılan “Suriye’nin Dostları” toplantısının ardından örgütü “Suriye halkının meşru temsilcisi” olarak tanıdığını ilan etti.

(soL-Dış Haberler)