Savaş yayılıyor

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırmasıyla başlayan savaş giderek şiddetleniyor. NATO müdahalesi tartışılmaya başlandı.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya Osetlere karşı soykırım uygulamakla suçladığı Gürcistan'a karşı saldırıyı sertleştiriyor. Rus hava kuvvetleri Gürcistan'a aralıksız saldırılar düzenlerken, Saakaşvili önce savaş ilan etti, sonra ateşkes istedi. Gürcistan makamları NATO'nun müdahil olması için "Ruslar BTC'yi vurdu" açıklaması yaptılar. Ölü sayısı 2 bini geçerken, 34 bin mülteci Rusya'ya sığındı. Abhazya Gürcistan'a savaş ilan etti. ABD Rusya'ya "bombardımanı durdurun" çağrısı yaptı. Gün içinde savaşta yaşanan gelişmeler şöyle:

Gürcistan: Rusya BTC'yi bombaladı ancak vuramadı
Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Ekaterina Sharashidze, Rus jetlerinin Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattına saldırı düzenlediklerini, ancak hedefi vuramadıklarını söyledi. Basın toplantısı düzenleyen Bakan, "Bu, Rusya'nın sadece Gürcistan'ın ekonomik pazarını değil, Gürcistan'daki uluslararası ekonomik pazarı da hedef aldığını gösteriyor" dedi.

Rus uçaklarının, BTC'yi hedef alan bir saldırı düzenlediği yolunda uluslararası kaynaklardan henüz bir doğrulama yapılmadı.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Ertan Tezgör ile birlikte saat 12.00'de bugün Ankara'dan İstanbul'a geldi. Gürcistan ile Rusya'nın Güney Osetya için başlattığı savaştan BTC'nin etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna ilişken Güler şöyle konuştu: "Biraz önce Tiflis büyükelçimizle bir değerlendirme yaptık. Bu uluslar arası bir proje. Savaştan etkileneceğini zannetmiyorum. Ayrıca BTC çok ortaklı çok uluslu bir proje olduğu içinde de aynı zamanda petrol arz güvenliği bakımından pek çok ülkeyi ilgilendiren önemli bir proje olduğu için bu tip projelerin bundan etkileneceğini zannetmiyorum. Bununla ilgili zaten diplomatik faaliyetlerimiz sürüyor. Sorun olacağını zannetmiyorum.''

Hattın güvenliğinin tehlikeye düşmesi durumunda NATO'nun doğrudan müdahale hakkı olduğunu teslim eden sözleşmeyi Türkiye, Gürcistan ve Azerbeycan imzalamıştı. Gürcistan bu açıklaması ile NATO'yu dolaylı yollardan yardıma çağırmış oldu.

Bush: "Bombalamayı derhal durdurun"
ABD Başkanı George Bush, Rusya'nın Güney Osetya'da çatışma bölgesi dışındaki bölgelere düzenlediği saldırıların, krizin "tehlikeli bir şekilde tırmanması" olduğunu belirterek, Rusya'dan bombardımanı derhal durdurmasını istedi.

Bush, Olimpiyat Oyunlarının açılışı için bulunduğu Pekin'de yaptığı açıklamada, "Gürcistan'daki durumdan derin endişe duyuyorum. Saldırılar Güney Osetya'daki çatışma bölgelerinden çok uzaktaki Gürcistan topraklarında meydana geliyor. Bu krizin tehlikeli bir şekilde tırmandığını gösteriyor" dedi.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Bush, "Rusya'nın bombardımanlarının sona ermesini istiyoruz" dedi.

Bush, Avrupalı müttefikleri ile uluslararası bir arabuluculuk girişiminin başlatılması için görüştüklerini belirterek, ABD'nin diyaloğu başlatmak için ayrıca çatışmanın bütün tarafları ile ilişki içinde olduğunu söyledi.

Abhazya da savaşa girdi
Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Gürcülerin kontrolündeki Yukarı Kodori bölgesine operasyon düzenlediklerini açıkladı.

Abhazya yönetimi "Dışişleri Bakanı" Sergey Şamba yaptığı açıklamada, ''Abhaz silahlı kuvvetleri Gürcüleri Yukarı Kodori bölgesinden çıkartmak için operasyon düzenlemiştir'' dedi. Şamba, Abhaz güçlerinin operasyonda ağır toplar kullandığını söyledi. Yukarı Kodori bölgesi Gürcistan tarafından ilhak edilmişti.

Abhazya lideri Sergey Bağapş da daha önce yaptığı açıklamada, Yukarı Kodori bölgesinin bombalaması için savaş uçakları gönderdiklerini belirtmişti. Abhazya lideri Sergey Bagapş'ın yardımcılarından Ruslan Kişmaria, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, ''Gürcü tarafı son birkaç gündür sınırlarımızdaki askeri yığınağını artırmakta'' diye konuşmuştu. Bagapş, Güney Osetya krizinin ortaya çıkmasından sonra sınırlarındaki Gürcü askeri sayısının en az 4 kat artırıldığını söylemişti.

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik operasyonun başlamasının ardından tüm ordusunu sınır bölgesine yığan Abhazya, Gürcü güvenlik güçlerine karşı savaşması için bin gönüllüyü Güney Osetya'ya göndermişti. Batı Gürcistan'daki askeri hedeflere füze saldırısı da başlatan Abhazya Gürcistan'dan bağımsız olmayı istiyor.

Gürcistan saldırısının bilançosu: 2 bin ölü
Rusya'nın Tiflis Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko, Gürcistan'ın, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya bölgesinin başkentine düzenlediği saldırıda en 2 bin sivilin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Kovalenko, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın Sihinvali'ye saldırısında en az 2 bin sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, saldırıda kentteki 13 Rus barış gücü askerinin de öldüğünü, 70'inin yaralandığını kaydetti.

Gürcistan Parlementosu savaş halini onayladı

Gürcistan parlamentosu, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Gürcistan'ın savaş halinde olduğu yönünde almış olduğu kararı oy çokluğuyla onayladı. Parlamento Başkanı David Bakradze açıklamasında, Güney Osetya bölgesinden Rus kaynaklı gelen haberlerin asılsız olduğunu, başkent Sihinvali'nin düştüğü yönündeki haberlerin de doğru olmadığını söyledi. Bakradze, ülkesinin, gelinen bu aşamadan sonra toprak bütünlüğünden hiçbir koşulda taviz vermeyeceğini vurguladı. Rus General Vladimir Boldirev, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Sihinvali'yi Gürcü askerlerden temizlediği ve onları bölge dışına doğru sürdüğünü savunmuştu.

Gürcistan olimpiyatlardan çekiliyor

Gürcistan Olimpiyat Komitesi'nden bir yetkili, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, oyunlara katılan 35 sporcunun tamamının oyunlardan çekilebileceğini söyledi.

Yetkili, ileri de ne olacağını tahmin edemediklerini, ancak çekilmenin gündemde olduğunu, kararı Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin vereceğini belirtti.

Putin Gürcistan'a sert çıktı

Güney Osetya'dan kaçan mültecilere yapılan yardımı yerinde görmek için Pekin'den ayrılarak Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavaz'a gelen Putin bir açıklama yaparak Gürcistan'ın Güney Osetya'da etnik temizlik yaptığını öne sürdü. Putin'e göre Rusya bir soykırıma müdahale etti. Şu ana kadar 34 bin mültecinin Rusya'ya iltica ettiğini söyleyen Putin savaştan sonra Sihinvali'yi yeniden imar edeceklerini duyurdu. Gürcistan'a derhal askerlerini çekmesini söyleyen Putin, Güney Osetya'daki Rus harekatının tamamen meşru ve uluslararası hukuka uygun olduğunu sözlerine ekledi. Gürcistan'ın yapmaya çalıştığı şeyin NATO'yu bölgeye çağırmak ve kendi maceralarına diğer ulusal aktörler katmaktır diyen Putin, Gürcistan'ı anlaşmaları hiçe saymakla suçladı.

Rus Savunma Bakanı ise Gürcistan'ın ateşkes çağrısına rağmen Rusya'ya hiçbir taslak göndermediğini açıkladı. Interfax haber ajansına açıklamalarda bulunan Rus Dışişleri Yetkilisi Grigory Karasin ateşkesin Gürcistan'ın birliklerini çekmesinden sonra mümkün olabileceğini söyledi.

Rusya Gürcistan'ın deniz ulaşımını kesecek

Interfax haber ajansı Rusya'nın Karadeniz Donanması'nın Gürcistan'a denizden blokaj yapacağını duyurdu. Rusya dünden itibaren Gürcistan'ın dünya ile iletişimini de kesmişti.

Rus uçağını düşüren füzeyi Ukrayna'nın sattığı ortaya çıktı.

Gürcistan'da düşen Rus bombardıman uçağını düşüren füzenin Ukrayna'nın Gürcistan'a sattığı ortaya çıktı. Gürcü yetkileler yaptıkları açıklamada Ukrayna'dan aldıkları Sovyet hava savunma füzesinin Rus uçağını düşürdüğünü söylediler. Uçağın pilotunun akıbetini de açıklayan Gürcü yetkililer pilotun sağ ve ellerinde olduğunu söylediler. Savaştan 2 ay once Rusya NATO ülkelerinin ve Ukrayna'nın eski Sovyet sistemlerini Gürcistan'a satmamasını istemişti. Gürcistan'ın yoğun olarak kullandığı anti-tank füze sistemleri ise ABD ve İsveç'ten satın alınmıştı.