Rusya ve İspanya'dan enerji ortaklığı

Rusya ve İspanya, ekonomik işbirliği alanında ilerlettikleri ilişkilerini enerji anlaşmasıyla pekiştirdi.

soL (DIŞ HABERLER) İspanya'yı ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasında imzalanan enerji alanındaki işbirliği anlaşmasının stratejik işbirliğini daha da güçlendireceğini söyledi. Medvedev, anlaşmayla beraber İspanya'yla son dönemde ilerleyen ilişkilerin yeni bir düzeye taşımaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Rusya'yı "enerji devi" olarak tanımlayan Zapatero da, anlaşmanın İspanyol firmalarının Rus rezervlerine açılımını sağlayacağını söyledi. İspanya'nın AB dönem başkanlığını yürüteceği 2010 yılının ilk yarısında, AB ile Rusya arasında yeni bir anlaşma imzalanması için çalıştıklarını kaydeden Zapatero, AB ve Rusya arasında yatırım, güven ve garantiyi sağlayan, ikili enerji paketini içeren bir anlaşma yapılması yolunda ilerleme kaydettiklerini ifade etti. Zapatero ayrıca, "Enerji ve güvenlik konusunda AB-Rusya, Rusya-ABD ve ABD-AB üçgeni temel gereksinimdir" dedi.

İspanya ile Rusya arasında imzalanan enerji işbirliği anlaşması, petrol, doğalgaz, kömür, yenilenebilir enerji ve alternatif enerji dallarında iki ülkenin firmaları arasında ortak çalışmanın ilerletilmesini ve iki ülke arasında kalıcı çalışma grubu kurulmasını öngörüyor. Ekonomik işbirliğini güçlendiren iki ülke arasında geçen yıl ticari alışveriş, yüzde 20 büyüyerek dokuz milyar doları aştı.