Rus elçi: Haydutluğa yanıt verdik

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Gürcü yönetiminin hareketini "haydutça" şeklinde değerlendirirken, Kafkas paktı konusunda "pembe hayallerimiz yok" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Büyükelçi Vladimir İvanovski Saakaşvili'nin Güney Osetya ve Abhazya ile birlikte yaşama olasılığını, 8 Ağustos'ta yaptığı saldırı ile kendi elleriyle yok ettiğini ifade ederek Saakaşvili'ye güç kullanmaması konusunda her zaman telkinde bulunduklarını hatırlattı.

Defalarca Saakaşvili'yi uyardıklarını kaydeden İvanovski "Peki bunun karşılığında ne aldık? Tüm dünya liderleri olimpiyatlar için Pekin'deyken, bizim Başbakanımız Putin de Pekin'deyken, Devlet Başkanımız da tatildeyken, Gürcü yönetimi haydutça bir saldırıda bulundu. Bu saldırının sonucu ne oldu? Yüzlerce ölü, binlerce yaralı ve binlerce mülteci. İşte Saakaşvili'nin yaptıklarına göz yummanın sonucu, Bu adımları atmaya Moskova'yı Şaakaşvili'nin kendisi mecbur etmiştir" dedi.

"Kafkas Paktı pembe hayaller"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kafkas platformu teklifini de değerlendiren İvanovski, iki ülke dışişleri bakanlarının Eylül başında İstanbul'da bir araya geleceklerini ve ayrıntıları orada ele alacaklarını bildirdi. İvanovski "Bakü ile Erivan'ı, Moskova ile Tiflis'i aynı masaya oturtmak hiç kolay iş değil. Ancak ben böyle bir görüşmenin yapılabileceği bir platform biliyorum. Türkiye ve bu dört ülkenin tümü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'ne üye. KEİ'nin toplantıları da genellikle Ekim ayında yapılır. Bu çerçevede, beş ülke bir araya gelebilir. Hem Türk diplomatlar, hem de Ruslar, konunun ne kadar zor olduğunu farkında. Bu alanda, pembe beklentilerimiz yok" dedi.

Boğazlardan savaş gemilerinin geçişine dair gelen soruları da cevaplayan İvanovski, "Çağdaş dünya için geçerli bir belge olan Montrö anlaşmasına tarafların riayet etmesini istiyoruz. Ayrıca bu anlaşmayı imzalamayan üçüncü tarafların da buna mutlaka riayet etmesi gerekir. Rusya olarak biz Boğazlardan geçişimiz sırasında anlaşma kurallarına bütünüyle uymaya çalışıyoruz" dedi.

"KKTC'yi tanımak mümkün değil"
İvanovski, Güney Osetya ile Abhazya'yı tanımalarının ardından Rusya'nın KKTC'yi neden tanımadığının sorulması üzerine "KKTC'yi tanımak mümkün değildir ifadesini sadece Moskova değil, tüm dünya kullanıyor. Bu, BM kararlarında da var. Üstelik, 3 Eylül'de Kıbrıs'ta taraflar arasında görüşmeler başlayacak. Bu ortamda yorumda bulunmak yarar sağlamaz" dedi.

Basında çıkan Kosava'nın rövanşını alıyorlar haberleri üzerine gelen soruları da yanıtlayan İvanovski, uluslararası hukukta, ulusların kendi kaderini tayin hakkı ve milli egemenlik olarak iki temel ilkenin bulunduğunu hatırlattı, Kosova olayıyla Avrupa'nın 60 yıldır korunan milli egemenlik ilkesinin ihlal edildiğini ifade etti. İvanovski, "Kosova'yı pek çok ülke tanımadı. KKTC'yi de sadece Türkiye tanıyor. Güney Osetya ve Abhazya'nın tanınması konusunda da öyle çok büyük beklentilerimiz yok. Kosova, KKTC, Güney Osetya ve Abhazya bu statüleriyle daha yaşamaya devam etmeye zorunlu görünüyorlar" dedi.

İvanovski, Güney Osetya ile Abhazya'nın gelecekte Rusya ile birleşmesinin söz konusu olmadığını hatırlatarak, bazı ikili anlaşmalar imzalayacaklarını ve ekonomik olarak bu iki "ülkeyi" destekleyeceklerini kaydetti.