Pentagon: Türkiye katkı sağlayacaktır

Pentagon Sözcüsü, IŞİD'e karşı Arap ülkeriyle imzalanan ortak bildiriye Türkiye'nin imza atmamasına, "Türkiye bir NATO müttefiki, sırf coğrafi konumunun avantajı için bile bu çabanın bir ortağı olacak" dedi.

Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby’ye, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin perşembe günü Suudi Arabistan’da yapılan terörle mücadele toplantısının ardından yayınlanan bildiri metnini, “askeri harekata yapılan gönderme nedeniyle imzalamaması” soruldu. Kirby ise, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın hafta başındaki Ankara ziyaretine atıf yaparak, “Biz Türkiye’ye özel bir istekle gitmedik. Bizim beklentimiz şu: Türkiye bir NATO müttefiki. Sırf coğrafi konumunun avantajı için bile bu çabanın bir ortağı olacak. Ve onlar da olacaklarının, olmak istediklerinin işaretini verdiler. Ama bunun nasıl ve ne zaman beyan edileceği Türk liderleri ve Türk halkına bağlı. Bunu biz dikte etmeyeceğiz” dedi.

Kirby, Türkiye’nin IŞİD’e karşı askeri harekata hiçbir katkı sağlamamasının ABD için bir kaygı unsuru olup olmadığı sorusuna ise, “Böyle bir mesele olduğunu düşünmüyorum. Türkiye katkı sağlayacaktır. Bunu söylediler. Ama bunu kendi yöntemlerine veiradelerin uygun olarak yapacaklar” yanıtını verdi.