Pakistan’da gergin bağımsızlık günü

Pakistan, dün bağımsızlığının 61’inci yılını şiddetin ve siyasi gerilimin gölgesinde kutladı. Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in azledilmesine yönelik tartışmalar sürerken, İngiliz Guardian Müşerref’in Türkiye’ye gidebileceğini öne sürdü.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan, önceki gün meydana gelen ve 7 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısının gölgesinde dün bağımsızlığının 61'inci yıldönümünü kutladı. Diğer yandan yıldönümü konuşmasında siyasi uzlaşma çağrısı yapan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e istifa etmesi yönündeki baskılar artıyor.

Önceki gün Lahor'daki kutlama hazırlıkları sırasında meydana gelen intihar saldırısında en az yedi kişinin öldüğü bildirildi. Saldırının ardından Bağımsızlık Bayramı konuşmasını yapan Müşerref, ülkeyi zayıflatmak için bir "komplo" yürütüldüğünü söyledi. Ülkedeki siyasi aktörlere uzlaşma çağrısında bulunan Müşerref, "Ancak istikrar sağlanırsa, ekonomimiz güçlenirse terörle savaşabiliriz" dedi.

Başbakan Yusuf Rıza Gilani ise, ABD'nin salı günkü füze saldırısını hatırlatarak Pakistan topraklarında tek taraflı eylemlere izin vermeyeceklerini vurguladı.

Azil süreci sürüyor
Güney Sindh bölgesinin eyalet parlamentosu, önceki gün Müşerref'in güven oylamasına gitmesini, aksi halde görevden azledilmesini istedi. Yerel kaynaklar, hükümetin ve halkın Müşerref'e karşı her zamankinden güçlü bir şekilde birleştiğini, Müşerref'in tek dayanağı olan ordunun ise artık devlet başkanını bir yük olarak gördüğünü bildiriyor.

"Müşerref Türkiye'ye gidebilir"
Bu arada İngiliz Guardian gazetesi Pakistan Devlet Başkanı Müşerre''i azledilmekten kurtarmak için İngiliz ve ABD'i diplomatların devreye girdiğini belirtti. Müşerref'in ABD, Türkiye veya Suudi Arabistan' gidebileceğini öne süren gazete, Pakistan liderinin azil süreci başlamadan ülkeyi terk edebileceği yorumlarına da dikkat çekti.