"Nükleer silahlar Türkiye'de kalıyor"

Washington, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı NATO ülkelerinde bulunan nükleer silahların geri çekilmeyeceğini açıkladı.

The Guardian'ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton,Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı NATO ülkelerinde bulunan nükleer silahların kısa vadede geri çekilmeyeceğini açıkladı.

Clinton, Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerindeki nükleer silahların ancak Rusya'dan da benzer bir adım gelmesi halinde geri çekilebileceğini duyurdu.

ABD ile Rusya arasında gerilim konusu olan füze kalkanı sisteminin NATO ittifakının merkezi savunma sistemi haline getirilmesi gerektiğini savunan Clinton, nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara ve bunların taşıyan füzelere karşı ittifakın, füze savunma sistemini savunma stratejisinin merkezine yerleştirmesi çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen de bir açıklama yaparak taktik nükleer silahlar konusunda Washington'a destek verdi. NATO Genel Sekreteri, Avrupa'da bulunan taktik nükleer silahların ittifakın savunmasında hayati bir rol oynadığını iddia ederek, diğer ülkelerdeki nükleer silahlar ortadan kaldırılmadıkça, NATO üyesi ülkelerdeki nükleer bombaların da kaldırılmaması gerektiğini savundu.

Türkiye'de halen 90 adet taktik nükleer bomba bulunuyor. Kısa bir süre öncesine kadar bu bombaların İncirlik üssünde tutulduğu tahmin edilirken, son zamanlarda ortaya atılan bir iddiaya göre bombaların İstanbul'da saklandığı söyleniyor.
(soL - Dış Haberler)