Novartis şefinden küstah tehdit

Dünya domuz gribi salgınının bilinçli olarak abartıldığını tartışırken, Novartis başkanı Vasella, şimdi aşı siparişlerini iptal eden ülkelerin, bir sonraki salgında farklı muamele göreceklerini söyledi.

Dünya ilaç devlerinden İsviçre firması Novartis’in başkanı Daniel Vasella, domuz gribi aşısı siparişlerini iptal eden hükümetlerin, bir sonraki salgında farklı muamele göreceklerini söyledi. Vasella’nın sözleri, insan sağlığının ilaç şirketleri elinde nasıl bir kâr meselesi olarak algılandığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Domuz gribi salgınının ortaya çıkmasından bu yana, konu üzerindeki tartışmalar bitmedi. Hemen her kesim önlem almak gerektiği konusunda anlaşsa da, salgın haberlerinin bilinçli olarak abartıldığını ve bu iş üzerinden başta ilaç şirketleri olmak üzere birçok kesimin büyük kârlar yaptığını savunan çok sayıda insan çıktı. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yöneticilerinden Profesör Ulrich Keil, geçtiğimiz Salı günü domuz gribi salgınını “aşı üreticilerin çıkarı ile bağlantılı olarak şişirilmiş bir korku kampanyası” olarak nitelemişti.

Vasella, bir sonraki domuz gribi salgınının kaçınılmaz olduğunu ve o salgında, güvenilebilir iş ortakları olan hükümetlerin öncelikli olacağını söyledi. Vasella, “Biz kimseye işe yaramaz bir şey satmaya çalışmıyoruz” dedi.

Son olarak Fransa Sağlık Bakanlığı, 50 milyon doz domuz gribi aşısı siparişini iptal etmişti. Bu 50 milyon doz siparişin 7 milyonu Novartis’tendi.

(soL - Dış Haberler)