Netanyahu'nun Yunanistan ziyareti sürüyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Yunanistan'da 'katil İsrail' sloganlarıyla karşılandı. Halk Netanyahu'yu protesto ederken, Yorgo Papandreu ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasında daha fazla işbirliği kararı çıktı.

Yunanistan'ı ilk kez ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu protestolarla karşılandı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında, Yunanistan Parlamentosu'nun da bulunduğu Sindagma Meydanı ile Savaş Müzesi çevresinde toplanan halk, İsrail Büyükelçiliği önünde son bulan bir yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca İsrail'in Filistin halkına karşı yürüttüğü katliamlar kınandı.

Kapalı kapılar ardında ise Netanyahu ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, güvenlik, ekonomi, turizm, enerji ve tarım teknolojisi alanlarında işbirliğini geliştirmek üzere görüşmeler yaptılar.

Yapılan ortak basın toplantısında, Netanyahu ile ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldıklarını söyleyen Papandreu, ayrıca iki ülke arasındaki işbirliğini pek çok alanda geliştirme kararı aldıklarını açıkladı.

İsrail'in teknoloji alanında ileri bir ülke olduğuna dikkati çeken Papandreu, şunları söyledi: "İsrail ile ekonomi, turizm, yenilenebilir enerji, tarım teknolojisi ve güvenlik alanlarında ortak komisyonlar kurmak ve işadamlarımızı biraraya getirmek yoluyla iş birliğimizi derinleştireceğiz. Güvenlik alanında sistematik ve stratejik olarak iş birliğimizi geliştererek sürdüreceğiz."

Yunanistan'ın bölgede barış ve güvenlik istediğini vurgulayan Papandreu, Filistin ile İsrail arasındaki barış müzakerelerine ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Hem İsrail'in hem de Filistin'in kendisini güvende hissetmesini arzu ettiklerini belirten Papandreu bir soru üzerine, barış müzakereleri konusunda Yunanistan'ın katkısının sözlerle değil hareketler ile değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Papandreu, ayrıca Gazze üzerindeki İsrail ambargosunun gevşetilmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyecek sorusu

Gazetecilerin İsrail-Yunanistan yakınlaşmasının Türkiye tarafından nasıl değerlendirileceğine ilişkin sorularını da yanıtlayan Papandreu, Yunanistan'ın gerek ikili gerekse çok taraflı ilişkilerinin hiç kimseyi hiçbir biçimde hedef almadığını söyledi.

Atina'nın bölgeye güvenlik ve barışın hakim olmasını istediğini savunan Papandreu, Atina'nın da Kıbrıs örneği gibi Türkiye ile uzun süredir devam eden sorunları olduğunu ancak arzularının uluslararası hukuk çerçevesinde tüm bölge ülkelerinin iyi komşuluk ilişkileri içinde olma ilkesine saygı göstermeleri olduğunu kaydetti.

Papandreu, Türkiye'nin de bu çerçevede değerlendirmesini yapacağını umduğunu söyledi.

Saunma işbirliği

Yunanistan ile pek çok alanda iş birliklerini geliştireceklerini kaydeden Netanyahu ise, savunma işbirliğini de ilişkilerin derinleşeceği alanlar arasında saydı.

Ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğini de kaydeden Netanyahu, "Bundan sonra diğer ziyaretlerin de bunu takip etmesini temenni ediyorum" dedi.

Sorular üzerine Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini iddia eden Netanyahu, gazetecilerin Filistin-İsrail barış müzakereleri konulu sorularını da yanıtladı.

Son 1,5 yıldır herhangi bir gündeme bağlı kalmadan Filistin ile müzakerelerin başlaması için çaba harcadığını öne süren Netanyahu, görüşmelerin ABD'de veya Mısır'da olup olmayacağı sorusuna ise, "Önemli olan müzakerelerin başlaması, yer önemli değil" yanıtını verdi.

Barış için önümüzdeki günlerde bir müzakere yolu açılacağına inandığını da anlatan Netanyahu, sabırlı davranılması halinde sonuçların görüleceği kanısında olduğunu öne sürerek, Yunanistan'a da bu alandaki desteği için teşekkür etti.

Netanyahu, zor ekonomik kararlar alan Yunanistan ile bu alandaki ilişkilerini geliştireceklerinin de altını çizdi.

Atina'daki temasları çerçevesinde sabah anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras ile görüşecek olan Netanyahu daha sonra eşi ile birlikte Poros Adası'na geçerek, Yorgo-Ada Papandreu çiftinin öğle yemeğinde konuğu olacak.

Netanyahu yemeğin ardından Yunanistan'dan ayrılacak.