NATO Kafkasya planları krizde

Türkiye'nin Ermenistan ile geliştirdiği ilişkiler doğrultusunda sınır kapısının açılması söylentilerine Azerbaycan'ı küstürdü.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin ABD'nin Kafkasya'daki yönelimleri doğrultusunda geliştirdği Ermenistan ile ilişkileri yıllarca desteklediği Azerbaycan'ı küstürdü. Azeri yetkililer Türkiye'nin "kendisini besleyen eli ısırdığı" kanatinde.

Türkiye Yukarı Karabağ konusunda taviz vermiş olabilir
ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Türkiye Ziyaretlerini değerlendiren Paris Üniversitesi Araştırmalar Müdürü Raymond Kevorkian "ABD Başkanının ustalığını ispat ettiği" görüşünde. Kevorkian'a göre o dönemde bir şekilde soykırım işlendiğini ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'de dile getirdiğini iddia etti.

Ekonomik kriz, Afganistan ve Irak sorunları ile uğraşan ABD'nin birinci önceliğinin Ermeni Soykırımı olmadığını ifade eden Kevorkian, ABD'nin başta Türkiye olmak üzere Irak'tan askerlerini geri çekmek için desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Obama'nın şimdilik Türkler ile Ermeniler arasında diyalogu öne çıkardığını hatırlatan Kevorkian, bunun Ermenistan ve Türkiye arsında diplomatik ilişkilerin düzelmesi ve ortak sınırların açılmasını amaçladığını dile getirdi.

'ABD'nin taktiği işe yaradı'
Kevorkian, "Her iki tarafın bir anlaşmaya yakın olduğu iddia ediliyor, ama bu 1990'lı yıllardaki söylentiler gibi, hiçbir zaman somutlaştırılmamıştı... Bugüne kadar Ankara küçük komşusunun kabul edemeyeceği özellikle iki şart koyuyordu: Soykırım sorununu ortadan kaldırsın ve çoğunluğu Ermeni olan Ermenistan'ın Azerbaycan karşısında kazandığı savaş sırasında (1991) bağımsızlığını ilan eden Yukarı Karabağ dosyası konusunda uzlaşsın. Barack Obama bu zorunluluklarına son vermesi için Türkiye üzerinde etki sahibi olabilir ve belki de Sayın Gül ile özel görüşmesinde baskı yaptı. Washington böylece ilk olarak diplomatik ilişkileri düzeldiğinde Ankara ile Erivan'ın soykırım üzerindeki farklılıkların kendileri çözeceğine oynuyor. Amerikan Başkanı tüm bu pazartesi günü tüm seçenekleri açık bıraktı" dedi.

Azerbaycan İran ve Rusya'yı işaret etti
Kevorkian'ın açıklamalarının ardından, Azerbaycan'ın Kars Konsolosu Hasan Zeynalov'un Türkiye ile Ermenistan arasında sınır kapısını açacağına yönelik iddiaları gündeme geldi.

Azeri basınına göre, Azerbaycan'ın Kars Konsolosu Hasan Zeynalov, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki Alican sınır geçişinde onarım ve rehabilitasyon çalışmalarına başlandı" dedi.

Alican'a giden yollarda asfalt yapıldığını söyleyen Zeynalov, Kars ve Iğdır'da halkın sınırların açılmasından büyük kaygı duyduğunu savunarak "Kars ve Iğdır halkı, bu adımın nedenlerini anlamıyor. Sınırların açılmasına karşı" dedi.

'Nabucco'dan vazgeçeriz'
Azeri siyasetçilerin yanıtları ise konsoloslardan ağır oldu. Azerbaycan Siyasi ve Teknolojik Gelişmeler Vakfı Başkanı, akademisyen Mubariz Ahmedoğlu stratejik önceliklerinin bugüne kadar İran ve Rusya olmamasının kendilerini zarar ettirdiğini söyledi ve gelişmelerin Nabucco boru hattı projesini de olumsuz etkileyebileceği mesajını verdi. Azeri yönetiminin son zamanlarda hem gazı hem de petrolü, Gürcistan ve Karadeniz üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak için görüşmeler yaptığını söyledi. "Türkiye kendisini besleyen eli ısırıyor" diyen Azeri akademisyen gibi Milli Meclisi toplantısında da Meclis Başkanı, "Türkiye'nin sınırı açmakla yanlış bir adım atmış olacağını" savunurken, milletvekili Vahid Ahmedov da, "AKP'nin Azerbaycan'ı sırtından vurduğunu" öne sürdü.

Salı günü partilerinin grup toplantılarında konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Azerbaycan konusuna değinmiş ve AKP Hükümeti döneminde Bakü yönetiminin küstürüldüğünü iddia etmişti. Konu hakkındaki sorulara Dışişleri Bakanı Ali Babacan sert yanıt verdiği gözlemlenmişti.