Mısır'da protestolar nedeniyle referandum ertelendi!

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı protesto gösterileri devam ediyor. Bu akşam da başkanlık sarayı önünde kalabalıklar toplanırken, dikenli tellerden oluşan barikat yer yer delindi.

Güncelleme 21:57

Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Muhammed el-Baradey, Muhammed Mursi'yi anayasal düzenlemeyi hemen bu gece iptal etmeye çağırırken, referandumun da "ulusal konsensüs" sağlanana kadar yapılmamasını istedi.


Güncelleme 21:21

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki tarafından yapılan açıklamada, Muhammed Mursi'nin referandumu ertelemeye hazır olduğu, ancak erteleme isteyen muhalefet güçlerinin ertelemeye karşı yargıya başvurmayacaklarının garantisini vermelerini istediği belirtildi.

El Ahram muhabiri, başkanlık sarayı etrafındaki kalabalığın erteleme kararını kutlamaya başladığını belirtiyor. Ancak göstericilerin bir bölümü, yürüyüşe başlayan Mursi yandaşlarıyla çıkacak bir çatışma ihtimaline karşı meydanın etrafını güçlendirmeyi öneriyor.


Güncelleme 20:48

Müslüman Kardeşler'den Muhtar el-Aşri, Mahalle şehri ile ilgili iddiaları "bütün gün orada olduğunu" söyleyerek yalanladı. Mahalle'deki kent konseyi başkanı İsmail Fethi de, CBC'ye yaptığı açıklamada 3 bin kişilik barışçıl bir gösterinin olduğunu ancak "devrimci konsey" gibi bir oluşumun kurulmadığını söyledi.

Yüksek Seçim Konseyi Başkanı Samir Ebu el-Maati, yurtdışındaki Mısır yurttaşları için yarın başlayacak olan referandum oylamalarının ertelendiğini ilan etti.


Güncelleme 20:30

El Ahram'ın haberine göre, sanayi kenti Mahalle'de halk tarafından oluşturulan "Devrimci Kurtuluş Cephesi" devlet otoritesini tanımadığını ve şehrin yönetimi için seçimle işbaşına gelecek bir "devrimci konsey" seçileceğini duyurdu. Şehre giriş çıkışların komite tarafından engellendiği belirtiliyor.


Güncelleme 20:18

Müslüman Kardeşler'in televizyonu Misr 25 kanalının bildirdiğine göre, Mursi yandaşları başkanlık sarayına 3 kilometre mesafedeki Raba el-Adaviya Camii önünde toplanmaya başladılar.


Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye diktatörlük yetkisi veren düzenlemeye ve şeriat anayasasına yönelik tepkiler dinmiyor. "Son Uyarı Cuma'sı" eyleminde yine binlerce insan Tahrir Meydanı'nı doldururken, başkanlık sarayı önünde de büyük bir kalabalık toplanmış durumda.

El Arabiya'nın haberine göre, burada muhafızlarla göstericiler arasında çatışma çıktı ve yaralananlar oldu. Ancak muhafızların geri çekildiği be dikenli tellerden oluşan barikatlarda yer yer delikler açıldığı bildiriliyor.

El Ahram'ın haberine göre ise, Mursi kabinesinin Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanı'nın referandumu ertelemeye hazır olduğunu söyledi.

Müslüman Kardeşler'in resmi sitesinden yapılan açıklamadaysa, muhalefetin ülkeyi "demokratik yol"dan saptırarak bir şiddetin içine çekmeye çalıştığı, Mısır halkının demokratik tercihlerini savunmaya kararlı olduğu belirtildi. İhvan, "muhalefet değişim istiyorsa bunun tek yolu seçim sandıklarıdır" dedi.

Gelişmeleri aktaracağız...

(soL - Dış Haberler)