Mısır'da kritik görüşmeler başladı, eylemler sürüyor!

Mısır'da Mursi yandaşlarıyla karşıtları arasındaki çatışmalarda kan dökülmeye devam ederken, Mursi muhalifi Ulusal Kurtuluş Cephesi Müslüman Kardeşler'i çatışma görüntüsü yaratarak dış müdahaleye kapı aralamakla suçladı. Öte yandan Adli Mansur'un siyasi gruplarla görüşmeleri başladı.

Güncelleme 17:40

Aşağıdaki görüntüler, 5 Temmuz'da İskenderiye'nin Sidi Gaber mahallesinde çekildi. Bir evi kuşatan Müslüman Kardeşler taraftarları, çatıya sığınan çocuklara ve gençlere saldırıyorlar.

(DİKKAT: Video rahatsız edici görüntüler içermektedir)


Güncelleme 16:09

AFP'nin haberine göre, Kahire'deki Manyal mahallesinde Müslüman Kardeşler mensubu silahlı gruplar en az 7 kişiyi öldürdü.

İddiaya göre mahalledeki çatışmalar, İhvan taraftarlarının Tahrir Meydanı'na ulaşmak için Manyal'dan geçmek istemesiyle başladı. Grubun her çeşit silahla saldırdığını söyleyen mahalle sakinleri, İhvan yanlılarının ellerinde makineli silahlar, maçeteler ve sopalar olduğunu ileri sürdüler.

AFP'ye konuşan bazı sağlık görevlileri, tedavi ettkleri yaralıların bazılarının yer seviyesinin üzerinden vurulmuş olduğunu söyledi. Bazı mahalleliler, çatılarda keskin nişancılar gördüklerini belirttiler.

Saldırının, İhvan-ı Müslimin'in en önemli ismi Muhammed Badie'nin sert açıklamalarından sonra geldiği belirtiliyor. Kasr el-Ayni hastanesinden doktor İhab el-Seyyid, ölümlern çoğunun kurşun yarasından kaynaklandığını, ölü sayısının artabileceğini söyledi.


Güncelleme 16:01

Reuters, Sina'nın kuzeyindeki El Ariş'te bir Hıristiyan papazın öldürüldüğünü bildirdi.

Öte yandan dünden bu yana yaşanan çatışmalardaki ölü sayısı 36'ya çıktı.


Güncelleme 15:58

El Arabiya muhabirinin bildirdiğine göre, Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Temerrüd hareketinin temsilcileri ile toplantıya girdi.

El Ahram'da çıkan bir habere göre ise, Adli Mansur tarafından görüşmeye çağrılan siyasi partiler arasında, Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adaleet Partisi (ÖAP) de yer alıyor. İddiaya göre görüşmeye, ÖAP'tan Muhammed Tusson davet edildi.

Öte yandan aynı haberde, Müslüman Kardeşler'in liderlerinden bazılarının, yargılamadan muaf tutulma karşılığında ülkeyi terk etmeye hazırlandıkları iddia edildi.


Mısır'da Muhammed Mursi'nin devrilmesinin ardından, Müslüman Kardeşler yandaşlarıyla karşıtları arasında birçok kentte çatışmalar yaşandı. Reuters'in verdiği bilgiye göre, ülke çapındaki çatışmalarda 30 kişi öldü, 400 kişi yaralandı.

Kahire'deki 6 Ekim Köprüsü üzerinde çıkan çatışmalarda 3 kişi ölüp 199 kişi yaralanırken, en ağır bilanço İskenderiye'de ortaya çıktı. Sidi Gaber'deki askeri karagah yakınlarında çıkan çatışmalarda 12 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. MENA'ya konuşan kentin acil servis sorumlusu Amr Nasr, ölümlerin ve yaralanmaların çoğunun ateşli silahtan kaynaklandığını söyledi.

'Devrimi koruyalım'
Öte yandan en büyük muhalefet gruplarından birisi olan Temerrüd (İsyan) hareketi tarafından yapılan açıklamada, halk meydanları ve sokakları doldurarak "devrimi korumaya" davet edildi.

Mısır halkının "devrimci meşruiyetini korumak için" tereddüt etmeyeceğini söyleyen Temerrüd, dış güçlerin Mısır'ı bölmeye çalıştığını ileri sürdü. Temerrüd, protestoların Pazar gününe kadar sürmesi gerektiğini, Pazar günü ise ülke çapındaki en büyük eylemin yapılacağını duyurdu.

İhvan'a ağır suçlama
Bir başka muhalefet bileşeni Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) de, halkı sokağa çıkmaya çağırdı. UKC, ortada bir İhvan-ı Müslimin komplosu olduğunu savunarak, Mursi yanlılarının ülkede bir "meşruiyet savaşı" portresi çizerek, Libya ve Suriye'de olduğu gibi, ülkeyi bir yabancı müdahalesine çekmek istediklerini savundu.

"Mısırlılar, halkın meşruiyetini ve baskıcı yönetime son verme iradesini savunmalıdır" diyen UKC, Mısır'ın içişlerine dışarıdan herhangi bir müdahaleyi kabul etmeyeceğini, halkın "karşıdevrime" karşı sokaklara çıkması gerektiğini söyledi.

(soL - Dış Haberler)