Mısır'da dört yeni İslamcı parti

Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından yeni dönem yönetime talip olan hareketler, siyasi partilerini kuruyor. Dört İslamcı parti de yeni kurulan partiler arasında. Partilerin tümünün, yeni dönemin "çoğulculuk" ve "demokrasi" söylemine bir biçimde ayak uydurduğu görülüyor.

Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin üstünden yalnızca 17 gün geçti. Bu süre zarfında dört ayrı İslamcı grup siyasi parti kurduğunu ilan etti.

Mısır’ın AKP’si kuruldu
Mısır'da 15 yıldır resmi izin bekleyen Vasat Partisi resmen kuruldu. Kahire mahkemesi tarafından partiye kuruluş izni verildiği bildirildi. Parti lideri Ebu El ala Madi, gazetelere verdiği röportajlarda partisinin vizyonunu açıklarken “Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi gibi” ifadelerini kullandı.

İslami Cemaat üyeleri tarafından kurulan Vasat Partisi'nin 1990'lardan bu yana 4 kez resmi izin başvurusunda bulunduğu ancak resmi statü kazanamadığı belirtildi.

Partinin kurucularından Nacih İbrahim, partinin hedeflerinin “dini sabitleri korumak ve batılılaştırma girişimlerine karşı Mısır’ın İslami ve Arap kimliğini ve ahlâkı muhafaza etmek” olduğunu belirtirken “Partinin hedefi iktidar koltuğu ya da siyasi menfaat ve kişisel kazançlar değildir” dedi.

Partinin kurucularının büyük bir kısmının Müslüman Kardeşler’den 1995’te kopan gruptan olduğu ve kurulan partinin programının Müslüman Kardeşler’in politikalarıyla büyük ölçüde örtüştüğü söyleniyor. Ancak kadınların da siyasi pozisyonlara seçilebilmesi gerektiğini savunan parti liberal ekonomi yanlısı tavrıyla da dikkat çekiyor. Partiye Kifaye Hareketi yöneticilerinden George İshak gibi Hıristiyanlar da destek veriyor.

Vasat Partisi, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 11 Şubat'ta iktidarı bırakmasından sonra resmi statü kazanan ilk parti oldu.

Müslüman Kardeşler parti kurdu
Mısır’daki İslami hareketin baş aktörlerinden Müslüman Kardeşler de parti kurdu. Müslüman Kardeşler’in Arapça adı İhvan-ı Müslimin’den hareketle İhvan Partisi olarak anılan partinin Özgürlük ve Adalet Partisi ismini almasına karar verildi.

1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler, yaptığı açıklamada, yeni partinin Hıristiyan Kıpti azınlık da dahil herkese açık olacağını belirtti.

Örgütün önde gelen liderleri, yeni partinin genel seçimlerde oyların yüzde 30'unu alabileceğini, çoğulcu ve demokratik bir Mısır istediklerini belirtseler de, iktidar olmak gibi bir hedeflerinin bulunmadığını dile getiriyor. Parti liderlerinin bu tavrı, kimi şüpheci kesimleri "yatıştırmak" amacıyla bilinçli olarak geride durma niyeti olarak yorumlanıyor.

Müslüman Kardeşler’in siyasi parti kurma girişimlerinin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından Mısır resmi televizyonu tarihinde ilk kez, Müslüman Kardeşler yöneticilerinden birini konuk etti. Konuk Saad el Ketetni, partinin ilk seçimlerde iktidar olmak için yarışmayacağını söyledi.

Parti şeriat hükümleri doğrultusunda hareket edeceğini duyurdu. Parti yöneticileri arasında kadınların ve Hıristiyanların yer almayacağına da dikkat çekildi.

Bilindiği gibi Mısır’daki en güçlü siyasi öznelerden olan Müslüman Kardeşler, hükümeti devirebilecek iradeyi sergilememiş, Mısır’daki isyana oldukça tedbirli yaklaşmış, ABD'nin değişimden yana tavrının netleşmesinin ardından çekingen bir destek vermişti. Mübarek’le masaya oturmakta karar kılmış, hükümetle uzlaşma arayışı içine girmişti.

Nahda Partisi de yolda
Doksanlı yıllarda “Şeriat” adında siyasi bir parti kurmak için gerekli mercilere başvuran Memduh İsmail ise “Nahda” adında bir parti kurmak için çalışmalara başladı. Partinin kurulması için on binlerce imza toplayan Memduh İsmail, Nahda Partisi İslam ve medeniyet referanslı bir parti olup on büyük hedef doğrultusunda hareket edeceğini açıkladı. Bu hedefler arasında siyasi ve ekonomik istikrar, yolsuzlukla mücadele, adalet ve sınai kalkınma gibi başlıklara ön plana çıkıyor.

Partinin yakın zamanda resmi statü kazanması bekleniyor.

Toplumsal Hoşgörü geliyor
Mısır’da Sufiler de partilileşmek yolunda ilerliyor. 18 Sufi tarikatının birleşip Toplumsal Hoşgörü Partisi’ni oluşturma çabaları sürüyor.

Parti sözcüsü Abdulhalim Azmi, “Kurulan bu hareket Müslüman Kardeşler'in ve İslami Cemaat’in talepleri de dahil, ülkedeki Müslüman halkın taleplerini yerine getirebilmek için kuruldu” açıklamasını yaptı.

Sufiler, herkese açık olduğunu belirttikleri partilerine destek vermek için Hıristiyanlara da çağrıda bulundu.

Yolsuzlukla mücadeleyi ilk sıraya koyduğu belirten partinin bazı Sufi liderler tarafından hoş karşılanmadığı dile getiriliyor.

Mısır’da Sufi tarikatlarına mensup 15 milyon kişi yaşıyor.

(soL - Dış Haberler)