Militanların tanksavar füze videoları, ABD'nin Suriye'deki rolünü sorgulatıyor

Suriye'de savaşan İslamcı militanların internet üzerinde dolaşan videolarında görülen gelişkin tank savar füzeler, Washington'ın "ılımlı gruplar" olarak nitelediği savaşçılara ağır silahlar dağıttığı iddiasını gündeme getirdi.

(soL - Dış Haberler) Harekat Hazm militanlarının eklediği video, Pentagon ve John Kerry'nin Dışişleri Bakanlığı arasında, Suriye'deki savaşa ne kadar müdahil olunacağı tartışmasının yapıldığı şu günlerde ortaya çıktı.

Videolardan biri şöyle

Videolar, eski Yüksek Askeri Konsey lideri Selim İdris'le bağlantılı İslamcı tugaylardan Harekat Hazm tarafından yayınlandı. Ayrıca geçtiğimiz hafta bir röportaj veren Suriye Devrimci Cephesi lideri Cemal Maruf da tanksavar füzelerin de dahil olduğu ağır silahlara sahip olduğu beyanında bulunmuştu.

Beyrut'ta bulunan Ortadoğu Merkezi'nde uzman bir yetkili ise, ABD füzelerinin Suriye'deki militanlara ulaşımının Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye aracılığıyla yapıldığını belirtiyor.

Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı arasında Suriye çatlağı
En son Beyaz Saray'da yapılan toplantıda, ABD Genel Kurmay Başkanı Martin Dempsey ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'in, Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'nin askeri rolünü arttırma girişimi önerisini reddettiği belirtilmişti.

Wall Street Journal gazetesi, bu pazartesi yayınladığı bir haberinde, John Kerry ve BM ABD elçisi Samantha Power'ın Beyaz Saray'ı Suriye'de daha fazla güç kullanmaya çağırdığını, Pentagon yetkililerinin ise uçuşa yasak bölgeler konusunda ileri adımlar atılması konusunda ABD yönetimini uyardığı, militanları desteklemeye yanaşmadığını yazmıştı.

ABD, Esad'ın gitmesini değil zayıflamasını mı istiyor?
Cenevre görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından, Suriye'deki güç dengesinin rejimin lehine yer değiştirmesiyle beraber, ABD'nin, militanlara silah yardımını arttıracağı rapor edilmişti.

2 hafta önce Obama'nın Riyad gezisi sırasında, ABD'nin taşınabilir füzelerin militanlara iletiminin sağlanacağı ABD'li yetkililerce rapor edilmiş, ancak bu raporların Suriye'de rejim üzerinde psikolojik bir baskı kurmak için erken yayınlandığı da iddia edilmişti.

Öte yandan uluslararası kulislerde, ABD'nin Esad'ın yenilmesini değil, sadece zayıflatarak müzakere masasına oturtmak istediği, alternatif bir yönetimin yokluğunda aşırı İslamcı grupların büyümesini istemediği yorumları da yapılıyor.