Lukaşenko kazandı, ABD küplere bindi

Belarus’ta geçtiğimiz Pazar yapılan seçimlerin ardından başlayan gerginlik devam ediyor. ABD seçimleri tanımadığını açıklarken, Venezuela yeniden seçilen Aleksandır Lukaşenko’yu kutladı.

Muhalefet partilerinin seçimlerden hemen sonra yaptığı eylemlerle gündeme gelen Belarus’ta sorunlar sürüyor. Pazar günü yapılan seçimleri halen görevde olan başkan Aleksandır Lukaşenko kazanmıştı. Oyların yüzde 80’ine yakınını alan Lukaşenko’ya karşı yarışan diğer adaylardan 7’si ise seçimin gayrimeşru olduğunu iddia ederek halkı sokağa çıkmaya çağırmıştı. Muhalefetin Minsk’te düzenlediği gösterilere polis müdahale etmiş, çok sayıda eylemci gözaltına alınmıştı.

Lukaşenko: Seçimler adil
Seçim sonuçlarının ardından konuşan Devlet Başkanı Lukaşenko “Muhalefet tarafından organize edilmiş eylemlere karşı kendimizi savunduk. Sonuçta ben seçilmiş bir başkanım ve seçimlerden başka hiçbir güç gitmemi sağlayamaz. Bundan sonra da halkım için hizmet edeceğim ve onların güvenliğini sağlayacağım” dedi. Lukaşenko, seçimlerin adil olmadığı eleştirilerini de Gözlemcilerin raporları ortada. Hepsi 2006’ya göre bile daha iyi bir ortam olduğunu söylüyorlar. Bunun dışında bazıları ortalığı karıştırmak istiyor ama buna izin vermeyeceğiz” şeklinde yanıtladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) seçimlerde gözlemci olarak görevlendirdiği Alman milletvekili Georg Schirmbeck seçimlerde herhangi bir yolsuzluğa rastlamadıklarını açıkladı. Seçim sonuçlarından rahatsızlık duyduğunu ve Belarus’un “tam demokrasi” için daha çok yol katetmesi gerektiğini söyleyen Schirmbeck yine de seçime hile karıştığına dair bir bulguya ulaşmadıklarını söylemek zorunda kaldı.

ABD tanımıyor
İktidarda olduğu 16 yıl boyunca Rusya ile yakın ilişkiler geliştirmeye çalışan ve Batı Avrupa ile ABD ile sorunlar yaşayan Lukşenko’nun tekrar seçilmesi Batı’da hoşnutsuzlukla karşılandı. Birçok Avrupa ülkesi seçimlerin ardından yaşananları kınadıklarını açıklarken ABD ise seçim sonuçlarını kabul etmediğini dile getirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs seçim sonuçlarını “şaibeli” olarak nitelendirirken “Seçim sonuçlarını meşru olarak kabul edemeyiz. Muhalefet üzerinde büyük bir baskı var” dedi. Gibbs tutukluların da bir an önce salıverilmesini talep etti.

Lukşenko daha önce de George Bush tarafından “Avrupa’nın son diktatörü” ilan edilmişti.

Venezuela kutladı
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise seçim sonuçlarının mutluluk verici olduğunu söyledi. Lukaşenko da Hugo Chavez’den kutlama içerikli bir e-posta aldığını dile getirdi. Chavez Lukaşenko’yu “Avrupalı büyük bir lider” olarak nitelerken, iki ülke arasında son yıllarda oldukça gelişen ilişkilerin daha da iyi noktaya geleceğine inandığını vurguladı.

(soL – Dış Haberler)