Letonya’da hükümet karşıtları sokakta

Geçen yıla kadar Avrupa ekonomisinin gözbebeği olarak gösterilen Letonya’da artan işsizlik ve sağcı hükümetin politikalarından rahatsız olan halk sokaklara döküldü.

soL (DIŞ HABERLER) Letonya'nın başkenti Riga'da, yüzlerce hükümet karşıtı gösterici polisle çatıştı. Kentin tarihi merkezinde önceki akşam düzenlenen gösteriye katılan 10 bini aşkın protestocudan bir grubun parlamento binasına girmeye çalıştığı, ancak polisin göz yaşartıcı gaz kullanması sonucu dağıtıldığı bildirildi.

Ülkedeki ekonomik durumdan rahatsız olan ve seçimlere gidilmesini isteyen göstericilerden 126'sının gözaltına alındığı, çatışmada üçü polis 32 kişinin yaralandığı belirtildi. Gösterinin, 1991'den beri Letonya'da düzenlenen en büyük gösteri olduğu ifade ediliyor.

Avrupa Birliği'ne girdikten sonra geçen yıla kadar Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olarak gösterilen Letonya'da halk, artan işsizlik ve vergilerin artmasına neden olan ekonomik reformlara tepki gösteriyor. Ülkede küresel krizin etkisiyle son dönemde ekonomide ciddi bir gerileme olduğu ve bu yıl ekonominin yüzde beş daralacağı belirtiliyor. Ekonomideki gerilemeden sorumlu tutulan Ivars Godmanis liderliğindeki merkez sağ hükümet de birçok kesim tarafından eleştiriliyor.