Lenin’in mozolesi kalacak

Ölümünün 86. yılı öncesinde Rusya yönetimi, Ekim Devrimi’nin önderi Lenin’in naaşının bulunduğu mozoleden alınıp gömülmesine yönelik tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldı.

Rusya yönetimi, tepkiler üzerine Ekim Devrimi’nin önderi Viladimir İlyiç Lenin’in naaşının Kızıl Meydan’daki mozoleden alınarak gömülmeyeceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanlığı İdari İşler Müdürü Viladimir Kojin, Lenin'in toprağa verilmesiyle ilgili bir planlarının olmadığını söyledi.

Kojin, “Bu konu basında sık sık gündeme geliyor. Lenin’in mozolesinin kapatılması ve Kremlin duvarı önünde toprağa verilmesi yönünde bir planımız yok” diye konuştu. Rus halkının Lenin'in toprağa verilmesine sıcak bakmadığını da kaydeden Kojin, "Zamanı geldiğinde bu konu kendiliğinden gündeme gelecek” diyerek, Lenin’in gömülmesinin ileride yeniden gündeme getirileceği mesajı verdi.

Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP), geçen yıl 21 Ocak’ta Lenin’in ölümünün 85’inci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Rusya Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin Rusların çoğunun Lenin'in yeniden gömülmesini istediği yönündeki bildirisine tepki göstermişti. RFKP Genel Sekreteri Genadi Zuganov, "Lenin'in naaşının Kızıl Meydan'da bulunan mozoleye yerleştirilmesi kararı SSCB'nin en yüksek karar organı olan Sovyetler Kongresi tarafından alınmıştır. Bu karar, babalarımız, dedelerimiz ve büyük büyük dedelerimiz tarafından alınmakla beraber, hem politik hem de ahlaki açıdan kimse tarafından tartışılamaz" demişti. Lenin'in naaşının taşınmasıyla, Kızıl Meydan'a defnedilen 400 kişinin de mezarlarının taşınmasının gündeme geleceğini ifade eden Zuganov, bunun Sovyet tarihinin yok edilmesine yönelik bir girişim olduğunun altını çizmişti.
(soL - Dış Haberler)