Kübalı teröristin neresine el atılsa karanlık ilişkiler çıkıyor

Eli kanlı bir terörist, Kübalı bir karşıdevrimci, eski CIA ajanı ve ABD'nin sağcı medyasının gözde konuklarından Luis Posada Carriles, yıllar sonra ABD'de yargılanıyor. Çok kısıtlı ve taraflı yargılamaya rağmen bu teröristin ve çetesinin birçok bağlantısı açığa çıkıyor.

Elli yıla yakın bir süre boyunca Küba karşıtı faaliyetleri ve terörist eylemleriyle bilinen, CIA'in eski ajanlarından Luis Posada Carriles, Texas Eyaleti'nin El Paso kentindeki federal mahkemede yargılanıyor.

En son 16 Mart tarihinde görülen 25. duruşmada, ABD'nin New Jersey eyaletinde yaşayan Küba göçmeni Oscar de Rojas adlı bir muhasebeci, Carriles ile El Salvador ve Guatemala'daki diğer bazı ajanlara 1997 yılı içerisinde gerçekleştirilen para transferi konusunda ifade verdi. Oscar de Rojas'a, duruşmada ifade vermesi karşılığında yargı dokunulmazlığı sözü verildiği öğrenildi.

Bahsi geçen paranın Luis Posada Carriles tarafından 1997 yılında Küba'ya karşı düzenlenen terörist bombalama eylemlerinde kullanıldığı iddia ediliyor. Bombalı eylemlerden biri, 4 Eylül 1997 tarihinde Küba'nın başkenti Havana'daki Copacabana Oteli önünde düzenlenmiş, İtalyan uyruklu bir turist hayatını kaybederken yedi kişi de yaralanmıştı.

Posada Carriles, 1998 yılında The New York Times gazetesine verdiği bir demeçte, 1997 yılında Küba'da gerçekleşen bombalama eylemlerini övünerek üstlenmiş, Copacabana Oteli'ndeki patlamada ölen İtalyan turist için ise, "yanlış zamanda yanlış yerde bulunuyordu" ifadelerini kullanmıştı.

Küba karşıtı terörist saldırıların ve Posada Carriles'in finansörü
Davada ifadesine başvurulan Oscar de Rojas, 23 yıl boyunca, ABD'nin New Jersey eyaletinde yaşayan iş adamı Arnaldo Monzón Plasencia'nın muhasebeciliğini yaptığını belirtti. Arnaldo Monzón Plasencia'nın, "çocukluk arkadaşı" Luis Posada Carriles'in ana finansörü olduğu ve CIA'in finanse ettiği Küba-Amerika Ulusal Kuruluşu'nun (CANF) da yönetim kurulu üyeliğini yürüttüğüne ilişkin kanıtlar, daha önce Küba yönetimi tarafından ABD'li kuruluşlara iletilmişti.

CANF, 1990'lı yıllarda, Küba'ya karşı, aralarında turistik mekanlara bombalama eylemlerinin ve makineli silahlarla saldırıların da bulunduğu eylemler gerçekleştiren, "L Komandoları", "Alfa 66" gibi Küba karşıtı terörist gruplardan biri olarak tanınıyor. Posada Carriles'in, sonuçlanmamış davası nedeniyle Venezuela'da hapis yatarken 1985'te firar etmesi için gardiyanlara verilen 50 bin dolar tutarındaki rüşvetin de, CANF tarafından ödendiği biliniyor.

Küba İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Ağustos 1998 tarihli bir raporda ise Monzón'un, 1997 yılında Venezuela'nın Margarita adlı adasında düzenlenen bir zirvede Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'ya yönelik suikastın planlayıcılarından biri olduğu açıklanmıştı. Monzón'un aynı zamanda, 1997 yılında Havana'daki Tropicana Cabaret isimli bir eğlence merkezine yönelik başarısızlıkla sonuçlanmış terörist saldırı girişiminin de arkasında olduğu ortaya çıkmıştı. Raporda, Monzón'un 1990'larda Küba'ya karşı düzenlenen pek çok terörist saldırıyı da finanse ettiği bildirilmişti.

Carriles'in finansörü, Küba karşıtı siyasetçilere de para akıtmış
ABD'li iki Demokrat Partili siyasetçi, Robert Torricelli ve Bob Menendez'in seçim kampanyalarının da finansörü olduğu ortaya çıkan Arnaldo Monzón Plasencia, Küba karşıtlığı ile tanınan ve ABD'nin Küba'ya ablukasının ağırlaştırılması için çalışmalar yürüten bu iki ismi 1990'lı yıllar boyunca desteklerken, o döneme ait belgelerde Oscar de Rojas'ın da bu konuda önemli bir görev üstlendiği ortaya çıkmıştı.

Arkası kesilmeyen para transferleri
Carriles'in finansörü Arnaldo Monzón'un emirlerini yerine getirdiğini anlatan Oscar de Rojas, duruşmada, Küba karşıtı bombalama eylemlerinin düzenlendiği 1997 yılının Mart ile Eylül ayları arasında Monzón'un emriyle El Salvador ve Guatemala'ya pek çok havale yaptığını, bu tarih aralığının, Havana'daki pek çok otel ve eğlence yerinde ardı ardına bombaların patlatıldığı döneme denk geldiğini söyledi. Rojas, karşı taraftan parayı alan kişinin isminin ise "Ramón Medina" olduğunu belirtti.

"Ramón Medina", terörist Luis Posada Carriles'ın yıllar boyunca kullandığı takma isimlerden biriydi. Carriles'in avukatı, savcının, Oscar de Rojas'a, Luis Posada Carriles ve "Ramón Medina"nın aynı kişi olduğunu bilip bilmediği şeklindeki sorusuna itiraz etti. Fakat Posada Carriles bu takma ismi, gerek ABD'li hükümet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde gerekse de göçmenlik bürolarına yaptığı başvurularda kullandığını hiç saklamadı.

Posada Carriles'in sağ kolu, bomba başına 2000 dolar almış
2010 yılının Aralık ayında, Havana Halk Mahkemesi, bir başka Küba karşıtı uluslararası terörist olan El Salvador asıllı Francisco Antonio Chavez Abarca'yı terörizm suçundan suçlu bularak 30 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Carriles Davası'nın son duruşmasında Chavez Abarca da gündeme geldi. Duruşmada savcılık tarafından sunulan bir belgede, Oscar de Rojas'ın 1997 yılında para havale ettiği isimlerden birinin de "Francisco Chavez" olduğu anlaşıldı. Havalenin, 4 Eylül 1997'de Havana'daki Copacabana Oteli'nin bombalanmasının bir hafta sonrasında, 11 Eylül 1997'de yapıldığına işaret edildi. Carriles'in sağ kolu olan Francisco Antonio Chavez Abarca, bu bombalama eylemlerini gerçekleştirmiş ve bomba başına Carriles'ten 2000 dolar aldığını itiraf etmişti.

Terör eylemlerinde bulunmak amacıyla Venezuela'ya sahte pasaportla girmeye çalışırken 1 Temmuz 2010 tarihinde yakalanan Chavez Abarca, Venezuela tarafından 7 Temmuz'da Küba'ya teslim edilmişti.

Luis Posada Carriles ve dava hakkında
ABD yargısı, birkaç ülkenin başka suçlardan da aradığı uluslararası terörist Luis Posada Carriles'i yalnızca göçmenlikle ilgili suçlardan yargılıyor. Bu yılın Ocak ayında duruşmalarına yeniden başlanan Carriles Davası'nın, terörist suçları içermeyip yalnızca göçmenlik yasaları ile ilgili suçlarla sınırlı tutulması nedeniyle ABD "ikiyüzlülük"le suçlanıyor.

Küba devleti ve halkının, başta kendi ülkelerine yönelik olmak üzere çeşitli Latin Amerika ülkelerini hedef alan bir dizi terörist eyleme ismi karışmış olan Luis Posada Carriles'i sorumlu tuttukları suçlar ise oldukça uzun bir liste oluşturuyor. Ancak Posada'nın geçmiş suçları ABD tarafından ısrarla görmezden gelinmeye çalışılıyor.

Oysa Luis Posada Carriles, işlediği suçların bir kısmını daha önce ABD'deki medya organlarına verdiği demeçlerde de itiraf etti. 1976'da 73 yolculu Küba'ya ait uçakta meydana gelen patlamayla ilgili açıklamaları, The New York Times gazetesinde 12-13 Temmuz 1998 tarihinde yayınlanmıştı. Gazetedeki röportajında Posada Carriles, Küba'nın turizm bölgelerinde bir dizi bombalama eylemi gerçekleştirilmesini planladığını, dönemin CANF başkanı Jorge Mas Canosa'yı tanıdığını, lojistik destek ve para akışını şahsen yaptığını da itiraf etmişti.

Posada Carriles 2005 yılının Mayıs ayında ABD'de, Meksika'dan bu ülkeye sızdıktan iki ay sonra, göç yasasını ihlal etmekten tutuklanmıştı. Fakat "sahtecilik yoluyla ABD'ye giriş" ve "federal yetkililere yalan söylemek" suçlamalarıyla hakkında açılan dava sürecinde 2007'de serbest bırakılmış, ABD'li yetkililer tarafından duruşmaları küçük değişikliklerle ertelenen Carriles'in davasında duruşmalar ancak 2011 Ocak ayında yeniden başlamıştı. "Söyleyecek çok şeyi olan" ve ABD için de bir bela olan Posada Carriles'in terörist suçlardan yargılanması durumunda gereğinden fazla konuşacağından korkulduğu için yargılama işleminin sınırlı tutulduğu ve geciktirildiği belirtiliyor.

Davada, kendi uyruğunda olan bu Küba doğumlu uluslararası teröristin kendisine iadesini ve Küba uçağının bombalanması nedeniyle yargılanmasını isteyen Venezuela hükümetini temsil eden Avukat Jose Pertierra, savunma tarafının da işlemleri yavaşlatarak cezadan kurtulmaya çalıştığını söylüyor.

Luis Posada Carriles, 1960'ların başında Castro iktidarını devirmek üzere Miami'deki Kübalı devrim karşıtları arasından devşirilen ve sonraki yıllarda bir dizi suç eylemini gerçekleştiren, CIA ile birlikte çalışan bir ekibin önemli isimlerinden biri. ABD yönetiminin gizliliğini kaldırdığı belgelerde, Carriles'in 1961-67 tarihleri arasında CIA için çalıştığı kesin olarak ortaya konuyor. İlişkinin bundan sonrasına ait bilgiler kesintili olmakla birlikte, Carilles'in Latin Amerika'nın pek çok ülkesinde düzenlediği terörist faaliyetlerin CIA operasyonlarıyla paralellik oluşturduğu biliniyor.

1970'lerde de, Venezuela'nın solcu iktidarı öncesindeki yönetiminin gizli polis örgütü DISIP görevlisi olarak gözaltı, işkence ve cinayet olaylarına karışan Carriles'in ismi, Şili Dışişleri eski Bakanı Orlando Letelier'e suikast düzenlenmesi, 2000'de Panama'da Fidel Castro'yu öldürmeye teşebbüs gibi terörist faaliyetlerle de anılıyor.

Davanın ciddiyetsizliği: Carriles "yargılansa" da, hâlâ aktif bir terörist
Küba televizyonunda yayınlanan "Terörün Yolu" adlı bir belgeselde, Alpha 66 adlı Küba karşıtı terörist örgütün, 2010 yılının Şubat ayında gerçekleştirdiği yıllık konferansta "Küba hükümetini devirmek için silahlı mücadeleye devam kararı" aldığı açıklandı.

Belgeselde yeralan bilgilere göre bu konferansa Luis Posada Carriles'in yanı sıra, Küba devrim karşıtı bir dizi suç eylemini gerçekleştiren Osvaldo Mitat, Orlando Gutierrez ve Silvia Iriondo gibi teröristler de katıldı.

(soL-Dış Haberler)