Kosta Rika’ya ilk kadın başkan

Pazar günü Kosta Rika’da yapılan seçimlerde, iktidardaki Ulusal Kurtuluş Partisi’nden Laura Chinchilla ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu. Seçimlere katılımın düşük olduğu gözlendi.

Kosta Rika Yüksek Seçim Mahkemesi’nin ilk resmi sonuçlarına göre Laura Chinchilla yüzde 52.3’ü sayılan oyların yüzde 46.82’sini aldı. Diğer adaylar Yurttaş Hareketi Partisi’nden Otton Solis yüzde 24.41 oranında oy alarak ikinci olurken, onu yüzde 21.44 ile Liberter Hareket temsilcisi Otto Guevara takip etti. Devlet başkanlığına ilk turda seçilebilmek için adayların yüzde 40’ın üzerinde oy alması gerekiyordu.

Laura Chincilla mevcut Oscar Arias hükümetinin başkan yardımcısı ve adalet bakanıydı. 1990’dan bu yana, çeşitli uluslararası ajanslara danışmanlık yapan Chincilla, devlet ve yargı sistemi reformu, uyuşturucu ticareti ve organize suçlarla mücadele alanlarında uzmanlaştı. Seçim kampanyasında kürtajın suç olmaktan çıkarılmasına, eşcinsel evliliğine ve Katolikliğin devletin resmi dini olmasına son verilmesine karşı olduğunu açıklamıştı.
(soL - Dış Haberler)