Katar hanedanından Suriye'ye saldırı çağrısı

Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani, Arap ülkelerini Suriye'ye askeri müdahalede bulunmaya çağırdı. Kendi ülkesini hanedanlık ile yöneten bir şeyh, demokrasi gerekçesi ile başka bir ülkeye müdahale çağrısı yapmış oldu.

Ülkesini hanedanlık ile yöneten Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani, Arap ülkelerini Suriye'ye askeri müdahalede bulunmaya çağırdı. Basra Körfezi'ndeki Amerikancı hanedanlıklardan biri olan Katar'ın lideri El Tani, ABD televizyonu CBS'e yaptığı açıklamada, "Suriye'de sivillerin öldürülmesini durdurmak için asker gönderilmeli" dedi. El Tani'nin bu açıklaması ile bir Arap lideri ilk kez Suriye'ye askeri müdahale çağrısı yapmış oldu.

Katar liderinin Suriye'ye askeri müdahale çağrısını ABD televizyonu CBS'e verdiği bir saatlik röportajda yapmış olması, Obama yönetimine verilmiş "göreve hazırız" mesajı olarak da yorumlanabilir.

Arap Birliği gözlemcilerinin söyledikleri hiçe sayılıyor
ABD'nin Suriye'ye dönük müdahalede özellikle Türkiye ve Arap Birliği'ni öne ittirdiği biliniyor. Daha önce Libya'da da benzer bir taktik izleyen ve bunu 'leading behind' (arkadan liderlik) olarak nitelendiren Obama yönetiminin 'Arap Baharı' adı verilen süreçte gerici Körfez hanedanlıklarını bırakın eleştirmeyi, işbirliğini ciddi ölçüde arttırdığı biliniyor. ABD'li silah tekellerinin bu ülkelere çok ciddi düzeyde silah sattığı da biliniyor.

Bu Körfez hanedanlıkları, Arap Birliği'nin Suriye'ye dönük saldırgan bir politika izlemesi için bastırıyor. Esad yönetimini Arap Birliği gözlemcilerine kapıları açması için tehdit eden Birlik, giden gözlemcilerin Suriye'de yaşananların uluslararası basında anlatıldığı gibi olmadığı yönünde açıklamalar yapması üzerine heyetin derhal geri dönmesini tartışmaya başlamıştı. Suriye'ye giden heyetin istenildiği şekilde yalan açıklamalar yapmaması üzerine, Batı medyası da heyeti eleştirmiş ve heyettekilerin açıklamalarını olabildiğince görmemezlikten gelmişti.

Gözlemci heyetinin dört hafta olarak planlanan Suriye ziyaretinin bu hafta bitmesinin ve hazırlanacak raporun gelecek Cumartesi günü Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısında ele alınması bekleniyor. Gelecek rapor ne olursa olsun Birlik'in Suriye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etmesi bekleniyor.

Katar Libya müdahalesine de destek vermişti
Katar, Libya'ya dönük NATO müdahalesine ilk destek veren Arap ülkesi idi. Katar ayrıca, 'Arap Baharı' ile birlikte Batı'nın iktidara ittirdiği islamcı hareketlere mali ve askeri destek vermesi ile de gündeme geliyor. Katar'ın Libya'daki Batı destekli çetelere silah ve para yardımında bulunduğu basına yansımıştı.

Muhalifler tarafından barbarca katledilen Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin karargahı Bab el Aziziye'yi basan askerlerin İngiltere'de eğitim görmüş Katar özel timleri olduğu ortaya çıkmıştı.

Katar'ın, Filistinli örgüt Hamas'ın da Suriye'yi terk edip Katar'a taşınması için de görüşmelerde bulunduğu biliniyor.

Suriye'yi demokrasi dersi verene bak!
Katar şeyhinin Suriye'ye demokrasiden bahsederek müdahale çağrısı yapması ve bunun Batı tarafından heyecanla karşılanması dünyanın içinde bulunduğu gericiliği de özetliyor. Çünkü:

Katar'ı 19. yüzyıldan bu yana şu an iktidarda bulunan El Tani ailesi yönetiyor.

Şu an iktidarda alan Hamad bin Halife El Tani, 1995 yılında iktidarı babasından bir darbe ile almıştı.

Katar'da büyük bir ABD askeri üssü bulunuyor. Bu üs ABD'nin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'daki askeri varlığı açısından önemli bir merkez işlevini görüyor.

(soL - Dış Haberler)