Japonya'da değişen birşey yok

Japonya'da seçim vaatlerinde ABD ile mesafeli duracağı sözünü veren Japonya'nın müstakbel başbakanı Yukio Hatoyama, ABD ile ilişkilerinin aynı kalacağı konusunda güvence verdi.

Japonya'da hafta sonunda yapılan genel seçimleri kazanan muhalefet partisinin lideri Yukio Hatoyama, ABD Başkanı Barack Obama'ya iki ülke ilişkilerinin temelinin aynı kalacağı konusunda güvence verdi. Seçimleri kazanan Japonya Demokratik Partisi'nin internet sitesinde yeralan habere göre, iki lider 12 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Japonya'nın yeni başbakanı olması beklenen parti lideri Hatoyama, ABD Başkanı Obama'ya, iki ülke arasındaki güvenlik ittifakının, Japonya'nın dış politikasının "temeli" olmaya devam edeceğini söyledi.Görüşmede, "Japonya-ABD ittifakı temeldir" diyen Hatoyama, "yapıcı, ileriye yönelik Japon-ABD ilişkileri kurmak istediğini" de söyledi.

Hatoyama görüşmede Obama'ya, Japon halkının değişim için oy verme "cesaretini, Amerikan halkından ve Başkan Obama'dan aldıklarını" söylediğini de kaydetti.Beyaz Saray telefon görüşmesini doğruladı, ancak içeriği konusunda açıklama yapmadı.Beyaz Saray açıklamasında, Başkan Obama'nın "Sayın Hatoyama ve Japonya hükümeti ile çalışmak için güçlü bir istek duyduğunu" söylediği kaydedildi.