İsrail: Tatbikattan Türk askeri de rahatsız

Türkiye'nin Suriye ile yaptığı tatbikatı değerlendiren İsrailli uzmanlar temas ettikleri Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup subayların da tatbikattan rahatsız olduğunu iddia etti.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye ile Suriye arasında ilk defa düzenlenen ortak tatbikatın, İsrail kadar bazı TSK mensubu üst düzey subayları da rahatsız ettiği iddia edildi.

İsrail gazetelerinden Jarussalem Post, Kudüs'teki Hebrew Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet yürüten Begin-Sadat Stratejik Çalışmalar Merkezi'nin (BESA) Başkanı Efraim Inbar'ın görüşlerine yer verdi.

'TSK Ergenekon ile sıkıştı'
Inbar, gazeteye temas ettiği bazı üst düzey TSK mensuplarının Suriye ile yapılacak bir tatbikattan rahatsızlık duyduklarını ve Şam yönetimine güvenmediklerini söyledi. Askerlerin Ergenekon soruşturmasında üst düzey subayların tutuklanması nedeniyle son derece tedirgin ve temkinli olduğunu belirten Inbar, Suriye ile tatbikatın "marjinal bir gelişme" olarak değerlendirildiğini, tatbikatın AKP'nin bir isteği olduğunu ve TSK'nın Suriye gibi aktörlerle yan yana gelmek istemediği halde hükümetin dediğini yapmak zorunda kaldığını söyledi.

"Ne tür bir tatbikat olduğunu görmemiz gerekiyor" diyen Inbar, Türkiye'nin NATO üyeliğini hatırlatarak, bölgede İran'ın en yakın müttefiki ve Rusya tarafından silahlandırılan Suriye ile tatbikat yapmanın Vaşington ve NATO'nun Brüksel'deki karargahında da soru işaretleri yarattığını ifade etti.

'Tatbikat Türkiye'nin Ortadoğu açılımına hizmet ediyor'
BESA'da görevli olan Dr. Mordechai Kedar, Türkiye'nin Suriye'nin parçası olan Hatay'ı işgal altında tuttuğunu ancak buna rağmen ortak tatbikat düzenlendiğini söyledi. Suriye'nin "Golan Tepeleri'nden İsrail çekilirse barış görüşmelerine hazırız" şartını da hatırlatan Kedar, Şam yönetiminin, İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmeden barış görüşmelerine başlamayacağına dair şartının hiçbir dayanağı olmadığını savundu.

Kedar, tatbikatın Türkiye'nin bölgesel bir güç olma çabaları için olumlu sonuçlar doğuracağını ve aynı şekilde Suriye'nin de Ankara'ya yakınlaşma fırsatı sağlayacağını ifade etti. 25 yıl boyunca İsrail Ordu İstihbaratı'nda çalışan Kedar, tatbikatın niteliğinin önemli olduğunu ifade etti. Kedar "Eğer sudan insan kurtarma operasyonu yapıyorlarsa bu ayrı birşey, ama ortak düşmana karşı çatışma tatbikatı yapıyorlarsa bu bambaşka bir şeydir" dedi.


Tatbikat sınır güvenliğiyle ilgili

İki ülke kara kuvvetleri unsurları arasında ilk kez icra edilen tatbikata her iki ülkeden birer hudut takımı katılıyor. Üç gün sürecek olan tatbikat, Kilis'teki Yüksektepe Hudut Karakolu ile Suriye'nin Şamarin-Azez bölgesinde icra ediliyor. Genelkurmay Başkanlığı, tatbikatın amacını, "iki ülke kara kuvvetleri unsurları arasındaki, dostluk, işbirliği ve güveni pekiştirmek, sınır birlikleri arasında, eğitim ve birlikte çalışabilirlik seviyesini artırmak" olarak açıkladı. Konuya yakın kaynaklar, her iki taraftan sayıları onlarla ifade edilen sayıda askerin katıldığı tatbikat ile sınırdaki her türlü kaçakçılığın önüne daha etkin biçimde geçilmesinin hedeflendiğini belirtiyor.

Tatbikatı değerlendiren İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak "Türkiye-Suriye arasında gerçekleştirilecek tatbikat endişe verici bir gelişme" değerlendirmesinde bulunmuştu. Barak, Türkiye ile İsrail arasındaki stratejik ilişkilerin, Türkiye'nin bu tür bir tatbikata katılmasına neden olan ihtiyaçları ortadan kaldıracağını ileri sürmüştü.

Zamanlama dikkat çekti
Tatbikatın ABD'nin İsrail'i Suriye ve Filistin konusunda "barış görüşmelerine oturmaya" zorladığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekiyor. İsrail'in daha sert bir tepki vermesi gerektiği ifade edilen Suriye-Türkiye tatbikatı, ABD'nin söz konusu çabalarına "katkı sunacak bir mesaj" olarak değerlendiriliyor. Hatırlanacağı üzere ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmasında İsrail'in Suriye ve Filistinle masaya oturmamasını İran'a yönelik saldırı açıklamalarına devam etmesini eleştirmişti. Clinton İsrail'in arkasındaki desteği yitirmeye başlayacağını iddia etmiş, benzer açıklamalar "İsrail ile ilişkileri dondururuz" diyen Avrupa Birliği'nden de gelmişti.

Türkiye'nin bölgeye yönelik "açılımlarının" devamı olarak görülen tatbikat İsrail makamları tarafından gündeme getirilirken, NATO ve ABD'den de henüz açıklama yapılmadı.

soL'da daha önce konuyla iligili yayınlanan haber:

Türkiye-Suriye arasında tatbikat ve İsrail