İngiltere casusluğa zorlamaya devam ediyor

İndependent gazetesinin haberine göre, İngiliz istihbarat teşkilatı MI5 müslüman topluluklarından yabancı kökenli kişileri İngiltere adına casusluk yapmak konusunda zorlamaya devam ediyor.

İndependent gazetesinde yayınlanan bir habere göre, İngiliz istihbarat teşkilatı MI5 geçtiğimiz yıllardan beri müslüman topluluklar arasından kendilerine ajanlık yapacak kişiler arıyor. Bunun için birçok hedef kişiyi gerek telefon yoluyla gerek bizzat görüşmelerle rahatsız eden MI5, daha çok İngiltere'ye zorunlu nedenlerle göç etmiş, dolayısıyla bu işe daha yatkın olacağı düşünülen insanları ve Somalilileri casusluğa zorluyor.

Gazetenin görüştüğü kişilerden Somali kökenli İshak Elmi, ailesinin bireyleri öldürüldükten sonra işkenceden kaçmak için İngiltere'ye geldiğini, yaklaşık dokuz aydır sürekli olarak MI5 ajanları tarafından arandığını, onlar için casusluk yapmasını istediklerini kabul etmediği takdirde tutuklanacağına dair tehditler aldığını söyledi. "Öyle ya da böyle" bu işi kabul etmesi gerektiği söylenen Elmi, havaalanında ya da uzun yolculuğa çıktığında sürekli olarak durdurulup arandığını, suçlu muamelesi gördüğünü, artık psikolojik olarak da bu tür olaylardan etkilendiğini belirtti.

Bir başka Somali kökenli Alman vatandaşı olan Ahmed Dini, çalıştığı Birmingham okulunda istihbarat görevlileri tarafından tehdit edildiğini, tatile giderken iki kez İngiltere havaalanlarında gözaltına alındığını söyledi. MI5 tarafından sürekli kendisinin ve eşinin rahatsız edildiğini söyleyen Dini, sürekli olarak telefonla arandıklarını, telefonda kendini James diye tanıtan bir ajanın "bizim için çalışırsanız hayatınızı çok daha kolaylaştırırız, aksi takdirde terör kanunlarına göre tutuklanırsınız" dediğini bildirdi.

İngiliz istihbaratı 2008'den bu yana Somali ve Yemen'den gelen kişilere yönelik operasyonlarını hızlandırmış görünüyor. Bunun gerekçesi olarak da, yabancı kökenli İngiltere vatandaşlarının Afrika ve Ortadoğu'ya giderek orada El Kaide'yle bağı olan çeşitli eğitim kamplarına katıldıkları yönündeki iddialar öne sürülüyor.
(soL - Dış Haberler)