Hamas ve İsrail'den geçici ateşkes

Mısır ve Hamas, İsrail'le Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın hafifletilmesini öngören ateşkesle konusunda anlaşma sağlandığını belirtirken, İsrail'den ateşkese yönelik kuşkulu açıklamalar geldi. İsrail Genelkurmay Başkanı, ateşkes çabalarına rağmen ordunun Gazze'ye operasyon için hazırlıklara devam ettiğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail ve Hamas arasında Mısır'ın arabuluculuğunda bir süredir yürütülen ateşkes görüşmelerinde dün anlaşma sağlandığı bildirildi. Kahire'deki görüşmelerin ardından Gazze'ye dönen Hamas yetkilisi Halil el Haya, yarın sabah başlayacak 6 aylık ateşkesle İsrail'in ticari geçiş noktalarının bir bölümünü açacağını ve ablukayı hafifleteceğini ifade etti. Mısır sınırındaki Refah geçişinin açılması için görüşmelerin süreceğini kaydeden El Haya, bunun karşılığında İsrail'e yönelik füze saldırılarını durdurma sözü verdiklerini belirtti.

Hamas liderlerinden Mahmud Zahar, Gazze'deki tüm direniş örgütlerinin ateşkesi destekleyeceğini söyledi. Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum da, Gazze'ye uygulanan kuşatmanın kaldırılması, saldırıların durdurulması ve Filistin halkının çektiği sıkıntıların ortadan kaldırılmasının önemli olduğunu belirtti. Barhum, "Şu anda gelen bilgiler, işgalcilerin Gazze'ye yönelik büyük bir hazırlık içinde olduğu yönünde. Ancak biz, işgalcilerin önüne başka bir seçenek koyuyoruz. Şayet işgalciler, bu gösterdiğimiz iyi niyete adetleri olduğu üzere kötü niyetle karşılık verirlerse, biz de halkımızı korumak zorunda kalırız" diye konuştu.

Barak: Ateşkes ilanı için erken
İsrail henüz ateşkesi resmi olarak doğrulamazken, Kahire'ye giden İsrail Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkilinin Mısırlı yetkililerle ateşkesle ilgili görüşmeleri sürdürmesinin beklendiğini bildirildi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise, "Ateşkes ilanı için henüz erken" dedi. Uzlaşma yönünde adımlar atıldığını belirten Barak, Hamas'ın elindeki İsrail askeri Gilad Şalit'in bırakılması için bir fırsat olabileceğini söyledi. İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon da ateşkese karşı olduğunu söyledi. Ramon, "ateşkes ilanının radikal İslamın yeni bir zaferi olacağını savunarak, "Lübnan'da kazandılar, şimdi de Gazze'de kazanıyorlar. Hamas neden ateşkes için anlaşma arayışında? Çünkü bu onlara Gazze'yi bir Hamas devleti olarak sunma şansı verecek" diye konuştu.

İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonu'nda bir brifinge katılan İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, ateşkes çabalarına rağmen ordunun Gazze'ye operasyon için hazırlıklarına devam ettiğini söyledi. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militan gruplarla İsrail arasındaki barışa şans verdiğini kaydeden Aşkenazi, buna karşın Gazze'ye yönelik bir operasyon için hazırlıklarına devam ettiğini bildirdi. Toplantıya katılan üst düzey İsrailli bir askeri yetkilinin de "ateşkesin geçici ve her an bozulabilir" nitelikte olacağına dikkat çektiği belirtiliyor.

Gazze'de İsrail hava saldırısı
Ateşkesle ilgili açıklamanın yapıldığı saatlerde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta hareket halindeki bir araca füzeyle saldırması sonucu İslam Ordusu örgütüne üye 5 Filistinli öldü. Bu saldırının hemen ardından aynı bölge yakınlarındaki Deyr el Balah'ta da başka bir aracın hedef alındığı füze saldırısında da aynı örgüte bağlı bir kişi öldü.