Gürcistan'da muhalefet sokaklarda

Gürcistan'da renkli devrimci Saakaşvili yönetimine karşı yapılan gösteriler dördüncü gününe girdi. Yarın için planlanan 'öfke günü' gösterisi ise muhalefetin kendi içindeki anlaşmazlık nedeniyle iptal edildi. Ancak halkın Saakaşvili'ye duyduğu öfke dinmedi.

Gürcistan'da Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili'ye karşı yapılan gösteriler dördüncü gününe girdi. Cumartesi günü 10 bin kadar kişi Şaakaşvili'yi protesto etti. Göstericiler ülke yönetimini yoksulluk ve otoriter bir yönetim kurmakla suçluyorlar.

Pazar günü gösterilere şiddet de bulaştı, 30 kadar gösterici bir polis arabasına saldırınca polis ve göstericiler arasında yer yer çatışmalar yaşandı, polis göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi kullandı. Göstericiler, polisin sert tutumunu kınarken, polis aracına müdahale etmelerinin nedenini polisin bir arkadaşlarını gözaltına alması olarak açıkladılar.

Arap ayaklanmalardan esinlendiler
Saakaşvili’ye karşı Çarşamba günü Arap isyanlarından esinlenen büyük bir “öfke günü” protestosu yapmaya hazırlanan muhalefet bu planından şimdilik vazgeçti.

Muhalefetteki Gürcistan Partisi’nin genel başkanı Sozar Subari, Çarşamba günü (25 Mayıs) Saakaşvili yönetimini protesto etmek için herkesi “öfke günü”ne katılmaya çağırmiştı. Ancak muhalefet içindeki anlaşmazlıklar nedeniyle gösterinin yapılamayacağı bildirildi.

Saakaşvili istenmiyor
26 Mayıs Perşembe günü ise Gürcistan’ın Sovyetler Birliği’nden kopuşunun yıldönümü. Sovyetlerin dağılmasından sonra yüzü gülmeyen halklardan biri de Gürcistan halkı oldu. Özellikle 2003 yılındaki “Gül Devrimi” adı verilen “turuncu devrim”den sonra, ABD desteğiyle iktidara gelen Mikhail Saakaşvili, hızla otoriter bir yönetim kurdu. Ülke siyasetinde milliyetçilik ve hanedanlık vurgusu da arttı.

2007'den itibaren bir dizi yolsuzluk skandalına adı karışan Saakaşvili'nin popülaritesi, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığı konusundaki politikaları ve Rusya ile girdiği savaş nedeniyle düştü. Saakaşvili 2008'de Rusya ile gerilimden önce, yüzde 53 oyla tekrar devlet başkanı olarak seçilmişti.

Muhalefet hazır
Gürcistan'da muhalefet 2009 Nisan'ından itibaren “ulusal itaatsızlık kampanyası' başlattı ve Saakaşvili'nin istifasını talep etti.

Eski Savunma Bakanı ve Gürcistan Partisi eş kurucusu İrakli Okraşvili ise muhalefetin önde gelen isimlerinden biri. 2007'de muhalefete başladığından beri siyasi sığınma talep ettiği Fransa'da yaşayan Okraşvili Mart 2008'de Gürcistan'da 11 senelik hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gürcistan Partisi ana muhalefet partisi ve başkanı Sozar Subari, Halkın Birliği tarafından örgütlenen protesto yürüyüşlerine katılma kararı aldı. Ancak gösterinin yapılmayacağı belirtildi.

(soL - Dış Haberler)