'Gazze'ye atom bombası atalım'

İsrailli parlamenter Avigdor Lieberman, Gazze'ye atom bombası atılmasını istedi. İsrail'in soykırımla suçlandığı bir dönemde yapılan bu açıklama, Filistinlilerin nasıl bir tehditle karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail'in aşırı sağcı siyasetçisi Avigdor Lieberman, Hamas iktidarda olduğu müddetçe İsrail'in güvende olamayacağını söyledi ve kente atom bombası atılmasını istediğini ima etti.

"Hamas'a karşı ABD'nin II. Dünya Savaşı'nda Japonya'ya yaptığını yapalım" diyen Lieberman, "Gazze'yi işgal etmek gereksiz" dedi.

İsrail Beyteynu Partisi'nden parlamento üyesi olan Lieberman'ın bir önceki icraatı, Arapları temsil eden partinin seçimlere girmesinin engellenmesi olmuştu.

Lieberman'ın bu açıklaması, seçim öncesi en sert sağcı olmanın İsrail'de oy anlamına gelmesinden kaynaklanıyor. İsrail ordusunun kentte karşılaştığı şiddetli direnişin ardından kayıplar vermesiyle, Hamas'ın alt edilemeyeceğinin yüksek sesle söylenmeye başlanmasından bu yana, politikacılar "toplu katliam" isteklerini dile getirmekte beis görmüyorlar. Ancak İsrail'de propaganda ile icraat arasındaki sınırların belirsiz olduğunu iddia edenler, ülkenin Gazze savaşında kontrolden çıkmaya başladığına işaret ediyor ve Lieberman'ın dehşet verici açıklamasını benimseyen çok sayıda devlet görevlisi olduğunu belirtiyorlar.

Soykırımcı suçlaması
Nikaragua'nın eski Dışişleri Bakanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Meclisi Başkanı Miguel d'Escoto Brockman, İsrail'in Gazze'de soykırım suçu işlediğini söyledi.

El Cezire'ye konuşan Brockman, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in katliamlarını durdurabileceğine inanmadığını söyledi. Gazze'de yaşananları "orantısız güç" kullanımı değil "soykırım" olarak nitelendiren Nikaragualı Başkan, "kurbanların sayısı her geçen gün artıyor, bu bir soykırımdır" dedi.

BM Genel Meclisi daha önce Güvenlik Konseyi toplantısı nedeniyle ertelediği Gazze konulu toplantıyı perşembe günü yapacak.

'Filistin sorununda BM'nin de sorumluluğu var'
İsrail'in durdurulacağına inananları "hayal görmek"le suçlayan Brockmann, Olmert'in BM'ye "kendi işinize bakın" dediğini anımsattı.

Brockmann, İsrail'in kurulması için alınan BM kararını anımsatarak, "kendi varlığını BM'ye borçlu olan bir ülkenin, kurumun kararlarını yok sayması inanılmaz bir olay" dedi.

BM'nin İsraillilere toprak verip Filistinlileri devletsiz bırakması yüzünden, uzun vadede sorunun büyümesine yol açtığını belirten Brockmann, İsrail temsilcisi tarafından, "İran'ın dolduruşuna gelmek"le itham edildi.

Soykırım iddiaları artıyor
Aynı gün açıklama yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'da, İsrail'in Gazze'de yaptıkları yüzünden yargılanmasını ve mahkum edilmesini istedi.

İranlı diplomat Ali Rıza Moayyeri, İsrail'in katliamlarının araştırılmasını isterken, İsviçre hükümeti de Gazze'de yaşananların araştırılması için bir komisyon kurulmasını önerdi.