Gazze'de ölü sayısı 1000'i aştı

İsrail Ordusu'nun saldırılarında ölen Gazzelilerin sayısı 1000'i aştı. Mısır arabuluculuğunda ateşkes görüşmeleri devam ediyor ancak taslak metin İsrail'e değil Hamas'a yaptırım öngörüyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail Ordusu'nun Gazze'de sürdürdüğü katliamda ölü sayısı 1000'i aştı. Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri 1038 kişinin öldüğünü 4700 Filistinlinin yaralandığını söyledi.

Gazze'nin içlerine ilerleyen İsrail Ordusu'nun da ağır kayıp verdiği söyleniyor. Direnişçilerin 2 tankı vurduğu ve 2 İsrail askerini öldürdüğü söyleniyor. Filistin kaynakları kentin kuzeyinde yoğunlaşan çatışmalarda paraşütçü birliğinin kayıp verdiğini duyurdular. 17 askerin yaralandığı açıklanırken, 101. Paraşüt Birliği Komutanı Avi Balut'un da ağır yaralandığı açıklandı. Balut'un akıbeti İsrail makamları tarafından doğrulanırken, çatışmalarda 6 askerin yaralandığı açıklandı.

İsrailli uzmanlar İsrail'in giderek daha fazla kayıp vermesinin nedeni olarak, ordunun uzun soluklu hiçbir savaşı kazanamamasını gösterdi. Haaretz Gazetesi'ne demeç veren ancak adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir İsrail komutanı "uzun soluklu operasyonlarda başarısız oluyoruz bunun nedeni çoğunlukla acemi yedekler" dedi. İsrail de hükümet arasındaki "operasyona tamam mı devam mı?" tartışmasının bir uzantısı olarak yapılan yorumun dışında istihbarat servisleri Gazze'de direnişçilerin psikolojik bir sınırı olduğunu ve İsrail ordusunun bu sınıra dayandığı her seferinde şiddetli bir direnişle karşılaşıp çekilmek zorunda kaldıklarına yer veriyor.

Obama İsrail'i desteklemeye devam edecek
İsrail'in tartışma konusu olan yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın Gazze katliamına dair tavrının Bush'tan farklı olmayacağı söyleniyor. İddianın dayanağı ise Savunma Bakanı Robert Gates'in görevine devam edecek olması. Zira Gates İsrail'in Gazze harekatını yakından takip eden ismi olarak biliniyor.

Mısır taslağı Hamas'ı vuracak
Mısır'ın ateşkes taslağı ise tartışılmaya devam ediyor. Birçok kişi Mısır'ın taslağının İsrail'i değil Hamas'ı yıpratacağını belirtiyorlar. Hamas'ın bu maddelerin değiştirilmesi için müzakere ettiğini anımsatılan yorumlarda İsrail ordusunun Gazze işgali ve seçilmiş Hamas Hükümetini tanımamasının anlaşma tarafından "bir veri" olarak değerlendirilmesi Hamas'ı kasten daha fazla taviz vermeye ittiği belirtiliyor. Öte yandan Mısır'ın ateşkes metnine Gazze'ye Abbas yönetiminin geri dönmesi şartını eklemesi de bir anlaşmadan çok, Filistin'in içişilerine müdahale olarak değerlendiriliyor.

Hamas yetkilileri Mısır taslağının bir ateşkes metni değil, Hamas'ın teslim olma metni olduğunu belirtiyorlar.

Türkiye ise Mısır metnini ateşkes için olumlu bir zemin olarak görüyor ve bu taslak metin üzerinden Gazze'ye asker göndermeyi hedefliyor.

İsrail: Hamas fosfor bombası kullandı

İsrail Ordusu Gazze katliamına Hamas'ın füzelerini gerekçe gösterirken çarşamba günü daha "ilginç" bir açıklamaya imza attı. İsrail uluslararası hukuk tarafından yasaklanan fosfor bombalarını kullandığını önce inkar etmişti. İsrail iddialarını yalanlayan fotoğrafların ortaya çıkmasıyla bu kez Hamas'ın da benzer bir suç işlediğini iddia etmeyi tercih etti.

İsrailden farklı sesler
İsrail televizyonu Channel 2'nin ünlü haber spikeri Yonit Levy pazartesi günü sunduğu haber bültenini "Bizim sadece bir ölümüze karşılık Gazze'de 350 kişi öldü. Durum böyleyken dünyayı bunun adil bir operasyon olduğuna ikna etmek zor" sözleriyle kapattı. Bunun üzerine muhafazakâr çevreler ayağa kalkarken, Levy'nin görevden alınması için imza kampanyası başladı. Kampanyaya şimdiye kadar 30 bin İsrailli imza koydu.

Öte yandan bir grup Yahudi ve Filistinli sanatçı da Eurovizyon yarışmasında İsrail'i temsil edecek olan işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan Filistinli ve Yahudi iki sanatçıya açık mektup göndererek "İsrail'in propagandasına ait olmayın" çağrısını yöneltti.