Futbol tüccarlığı yaparken halkını da sattı

Dünya’nın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olarak gösterilen ve Maradona ile politika, futbol ve de kişisel özellikleri konusunda sık sık polemiğe giren Pele Brezilya’daki gösterilere son verilmesini nasihat ederek “Brezilya Milli Takımı kanımız canımızdır. Onu desteklememiz gerek” dedi.

Brezilya’da başta São Paulo ve Rio de Janeiro'da ulaşım fiyatlarına getirilen zamla başlayan ve dün zamların geri alınmasıyla başarıya ulaşan eylemler ülke genelinde ses getirmeye ve yayılmaya devam ediyor. Dün geçen hafta başlayan ve Dünya Kupası provası olarak anılan FIFA Konfederasyon Kupası için hazırlanan videoda konuşan Brezilyalı efsanevi futbolcu Pele “ Bütün bu eylemleri unutalım, ülkemiz, canımız olan Milli Takımımızı düşünelim” dedi.

Dünyanın en iyi futbolcusu olarak gösterilen, ancak bu anlamda hep Maradona ile karşılaştırılan ve bundan hiç haz almayan Pele Brezilyalılara seslenerek tüm kıta şampiyonlarının bir araya geldiği FIFA Konfederasyon Kupası’nda, maçlar her ne kadar hazırlık olarak değerlendirilse de Brezilya’nın başarı kazanması gerektiğini vurguladı. Bunun için ülkede baş gösteren ve gençlerin, öğrencilerin başını çektiği günden güne ülkenin özellikle dünya kupası kentlerinde yaygınlaşan protesto gösterilerine bir son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Eylemler özellikle Kupanın düzenlendiği kentlerde yoğunlaşıyor. Halk bu kentlerde Kupa için düzenlenen ya da yeniden inşa edilen stadyumların özelleştirilmesine de karşı çıkıyor. Halk bilet fiyatlarının yüksekliği ve toplumsal eşitsizlik ve yoksulluk ile birlikte Dünya Kupası organizasyonu için harcanan ödeneğin halk için harcanması gerektiğini savunarak Stadyumlar çevresinde eylemler gerçekleştiriyor.

Hiçbir zaman halkın yanında olmadı
Brezilyalı efsanevi futbolcu Pele 1970 Dünya Kupası’nda da ülkede yükselen diktatörlük karşıtı hareketin bir anlamda mücadele etmesi gereken bir “nesne” olmuştu. Pele, 1970 Dünya Kupası oynanırken dünyanın en iyi futbolcusu olarak Brezilya’da şovenist propagandanın aracı olurken, ülkede işkencehanelerde devrimci ve solcu, ilerici öğrenciler yaşamını yitiriyordu. Ünlü futbolcu Socrates ve arkadaşları ülkede genel seçimleri düzenlenmesi için mücadele ederken onların yanında yer almamış, 1994 Dünya Kupası’nda Amerikan bayrağı desenli kravat takarak televizyon sunuculuğu yapması halk tarafından tepki toplamıştı.

FIFA hariç bir çok çevrede dünyanın en iyi futbolcusu olarak gösterilen Maradona, Pele’yi egosunu eleştirmesi ve onu “FIFA’nın adamı” olarak suçlaması nedeniyle Brezilyalı eski futbolcuyla bir çok kez polemiğe girmiştir. Maradona Futbolseverlerce Fidel Castro ve Venezuela’nın yakın zamanda yaşamını yitiren halkçı lideri Chavez’in dostu olması ve halkçı tutumları nedeniyle daha çok sevilmektedir. Kimi eleştirilere göre Pele’nin “sorunsuz kişiliği” onun tüm FİFA etkinliklerinde vitrinde olmasını sağlamakta, böylece futbol piyasası ve Brezilya hükümetleri tarafından her zaman ödüllendirilmektedir.

Emrah Kartal (soL -Brezilya)