FT: Türkiye Irak'a müdahale için olası müttefik

İngiltere'de yayın yapan Financial Times gazetesi, Türkiye'nin, Irak'a olası bir askeri müdahale durumunda potansiyel müttefik olarak görüldüğünü yazdı. Gazete ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Ortadoğu ve Avrupa gezisine IŞİD’e yönelik bir müdahale için ‘destek’ aramak için çıktığına yer verdi.

Financial Times (FT) gazetesi, NATO üyesi olan Türkiye'nin, Irak'a olası bir askeri müdahale durumunda potansiyel müttefik olarak görüldüğünü iddia etti. İngiliz gazete, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin şu anda sürmekte olan Orta Doğu ve Avrupa gezisinde, IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) yönelik bir müdahale için ‘destek’ aradığına değindi. FT’ye göre Kerry, Iraklı Sünnilerin IŞİD'le bağlarını koparmaları ve Irak'ta mezhepler üstü bir hükümet kurulması için Sünni müttefiklerine başvuracak. Fakat gazete Kerry'nin askeri müdahale ile ilgili Sünni grupların muhalefeti ile karşılaşacağını belirtiyor.

Gazetede İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in "Saddam Hüseyin'in devrilmesi bu krize yol açmadı" başlıklı yazısına da yer verildi.

Blair yazısında, Saddam Hüseyin'in bundan 11 yıl önce devrildiğini belirtiyor ve o günden bugüne iki konuya şu ifadelerle dikkat çekiyor:

"Bundan dört sene önce Irak'taki IŞİD ve diğer El Kaide benzeri cihatçı gruplar Amerikan, İngiliz ve Sünni aşiretlerin işbirliği karşısında yenilgiye uğruyor ve etkisiz kalıyordu. Suriye'deki iç savaş onları tekrar ayağa kaldırdı. Dolayısıyla Suriye'de müdahaleden kaçınmak da sonuçları olan bir seçimdi."

Gazete ayrıca, “Bu ayaklanmaların Irak'a sıçramayacağını düşünmek garip olurdu. Ve Saddam Hüseyin sağ olsaydı, ayaklanmalara tepkisi Mübarek'ten çok Esad'a benzeyecekti. 2003'te hangi kararı almış olursak olalım, 2014'te zor bir seçimle karşı karşıya kalacaktık” tespitinde bulundu.