Filipinler’de rehine krizi büyüyor

Filipinler ordusu, Zamboanga kentindeki kıyı köylerinde onlarca kişiyi rehin alarak canlı kalkan olarak kullanan İslamcı militanlara karşı hava saldırısı başlattı. Militanların elindeki köyler bombalanıyor.

(soL - Dış Haberler) Filipinler’de 200 kadar militanının köyleri basarak çok sayıda sivili rehin almasının ardından ordu ve İslamcı militanlar arasında başlayan çatışmalar, devam ediyor. Filipinler ordusu, dün ülkenin önemli kentlerinden Zamboanga’daki kıyı köylerini ele geçiren Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne (MNLF) karşı hava saldırısı başlattı. Hava kuvvetlerine ait iki helikopter, dün sabah saatlerinden itibaren militanların elindeki köyleri vurmaya başladı. Ordu Sözcüsü Yarbay Ramon Zagala, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu, karadaki askerlerimizin düşman üzerinde baskı kurması için yürütülen hassas bir yakın hava desteğidir” dedi. Helikopter saldırısı, sivilleri canlı kalkan olarak kullanan MNLF militanlarına karşı Cuma’dan bu yana devam eden operasyon süresince düzenlenen ilk hava saldırısı oldu.

Zagala, hava saldırısı sırasında sivillerin de vurulma ihtimali olduğu yönündeki bir soru üzerine, saldırıların “hassas” olduğunu söyledi. Zagala, 100 MNLF militanının halen iki kıyı köyünde askerlerle çatışmaya devam ettiğini de kaydetti. Militanların halen cephanesinin olduğunu ve çatışmaya devam ettiklerini söyleyen Zagala, yine de ordunun mücadeleyi kazanmakta olduğunu ifade etti. Zagala ayrıca, son çatışmalarda 51 MNLF militanı, 6 polis ve 4 sivilin öldüğünü açıkladı.

İslamcı MNLF militanları geçen hafta başında kıyı köylerini basarak onlarca sivili rehin almıştı. Militanlar, sayıları henüz tam olarak belirlenemeyen sivilleri, çatışmalarda canlı kalkanlar olarak kullanıyor. Söz konusu baskınların, Filipinler hükümetinin ülkedeki bir diğer islamcı örgüt olan Moro İslamcı Kurtuluş Cephesi’yle (MILF) başlatılan barış müzakerelerini sabote etmeyi amaçladığı belirtiliyor.