Fidel'in ziyaretleri devam ediyor

Bir süredir evinden çıkmaya başlayan ve Havana dışına da bir ziyaret gerçekleştiren Fidel Castro, bu sefer Jose Marti Anıtı'ndaki anma törenlerinde gazeteciler, sanatçılar ve yabancı konuklarla buluştu.

Küba Devrimi'nin lideri fidel Castro, üç yıl önce geçirdiği ağır ameliyattan sonra sağlığına kavuştuğunun sinyallerini vermeye başladı. İki gün önce Artemisa'daki 26 Temmuz kutlamalarına katılan Fidel, bu kez Moncada kışlası baskının 57. yıldönümü için Jose Marti Anıtı'nda düzenlenen törene katıldı.

Yaklaşık bir saat boyunca gazeteciler, sanatçılar, boyacılar, tasarımcılar, yerel dini liderler ve yabancı konuklarla sohbet eden Fidel, Küba'ya ve dünyaya dair açıklamalarda bulundu. ABD'den gelen "Barış için Papazlar" (Pastors for Peace) grubuyla da bir araya gelen Castro, yakında Moncada kışlası baskınıyla ilgili bir kitap yazmaya başlayacağını duyurdu.

Yaklaşan savaş tehlikesi
Dünyanın önemli gündem maddelerine ilişkin görüşlerini paylaşan Fidel, savaş tehlikesine ve BP'nin Meksika Körfezi'nde yarattığı kirliliğe dair konuştu.

Ortadoğu'daki potansiyel savaş tehlikesine dikkat çeken Kübalı lider, İsrail'in ABD'yi İran'a karşı nükleer bir savaşa itebileceğini söyledi. Aynı zamanda ABD'nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni bir Güney Kore savaş gemisi batırmakla suçlaması ile beraber Kore coğrafyasında da suların ısınabileceğine dikkat çeken Fidel, Nixon döneminde ABD'nin Vietnam ve Kore'ye karşı "taktik nükleer silahlar" kullanma tehdidinde bulunduğunu hatırlatırken, bugün bu tehdidin hedefinde İran'ın olduğunu vurguladı.

Petrol sızıntısı
107 gündür bir çözüme ulaştırılamayan ve Meksika Körfezi ile beraber birçok denizi kirletme ihtimali bulunan petrol sızıntısı hakkında da konuşan Castro, ABD Başkanı Barack Obama'nın meseleyi önemsemediğini belirtti. British Petroleum'un (BP), facia ortaya çıkmasaydı petrol kuyusunda sondaja devam edeceğini söyleyen lider, şu anda BP'nin 27 bin civarında kullanılmayan petrol kuyusuna sahip olduğunu ve ABD hükümetinin bu kuyulardan sızabilecek metan gazına karşı hiçbir çözümünün olmadığını söyledi. Fidel ayrıca bu ciddi konu için Ulusal Meclis'te olağanüstü bir oturum yapılmasını önereceğini de sözlerine ekledi.

ABD'nin askeri hareketliliği
ABD'nin askeri hareketliliğine de dikkat çeken Fidel Castro, "Bütün bunlar İmparatorluk'un ne kadar sorumsuz olduğunu gösteriyor" dedi. "İçgüdülerini kontrol edemiyorlar" diyen Fidel, ABD'yi "tarih öncesine ait" olarak nitelerken, bütün askeri hareketliliklerinin tek "soylu" nedeninin "uyuşturucu trafiği ile mücadele" olduğunu söyledi.

ABD'de tutuklu bulunan 5 Kübalı yurtsever hakkında da konuşan Fidel, "5 insan ailesinden koparıldılar. Ancak onların yakında serbest kalacaklarına inanıyorum" dedi.

(soL - Dış Haberler)