Etnik kimliğe göre bakanlık

Irak'ta 9 ay süren hükümet krizi Salı günü yapılan oturumla kesin olarak aşıldı. 29 üyeli Maliki hükümeti kuruldu.

Irak'ta 9 ay süren hükümet krizi 21 Aralık günü Irak Parlamentosu'nda yapılan özel bir oturumda Nuri El-Maliki'nin yeniden hükümet kurmasıyla aşıldı. 29 üyeli yeni hükümet Şiiler, Sunniler ve Kürtler arasında paylaştırıldı.

Etnik kimlikler Bakan olmak için önemli
Irak Parlamentosu'nda yapılan oylamanın ardından ABD Devlet Başkanı Barack Obama, "ulusal birlik için önemli bir adım atıldı" dese de aslında durum tam tersi. Ulusal ve dini kimliklerle yapılan görev dağılımı şu an için Sunni Araplar arasında huzursuzluk yaratmış durumda.

Başbakan Nuri El-Maliki hükümet krizini aşabilmek için Şii lider Mukteda El-Sadr'ın desteğini almış, ayrıca, Kürt bölgesiyle Kasım ayında yeni bir güç paylaşımı anlaşması yapmıştı. Bu anlaşma aynı zamanda Celal Talabani'nin yeniden cumhurbaşkanlığı görevine getirilmesini öngörüyordu.

Maliki, Irak Parlamentosu'nun sözcülüğüne de Osama El-Nucaifi adlı Sunni politikacıyı atadı. Irak Dışişleri Bakanı ise bir kez daha Kürt Hoyşar Zebari'nin oldu.

Parlamentonun yaptığı özel oturumda ayrıca eski Başbakan İyad Allawi'nin başkanlığında Ulusal Konsey'in kurulmasına karar verildi. Konsey, dışilişkiler ve enerji anlaşmaları gibi kritik konularda danışmanlık yapacak ancak yetkisinin ne olduğu henüz muallak. Allawi, laiklik yanlısı şeklinde tanımlanan, Şii kökenli bir politikacı olarak ABD'nin desteğini de alan isimdi. Allawi'nin seçimlerden çoğunluğu elde ederek çıkmasına rağmen, Başbakan olamaması bölgede ABD ve Türkiye'nin izlediği politikanın başarısız olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

Petrol şirketleri huzurlu
Yeni kabinenin şüphesiz en önemli isimlerinden birisi de Enerji'den sorumlu Başbakan Yardımcısı görevine getirilen Abdul Kerim Elaibi. Şii kökenli Elaibi Irak'ın uluslararası enerji tekelleriyle yapılan anlaşmaların mimarlarından. Bu nedenle Irak'ta huzursuzluk yaratan yeni hükümet, enerji şirketlerine güven veriyor.

Yeni kabinen tek kadın üyesi ise Devlet Bakanı Büşra Hüseyin Saleh. Bir önceki kabinede dört kadın bakan varken, Saleh yeni kabinedeki tek kadın isim.

(soL - Dış Haberler)