Esad: 'Muhalifler kimyasal uzmanlarına engel olabilir'

Venezuela televizyonuna konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD yönetimine yüklenerek “Bu sefer kimyasal silahları bahane ettiler, sonraki sefer başka bir şeyi bahane ederler” diye konuştu. Esad, kimyasal uzmanlarının bir kez daha muhalifler tarafından engellenebileceğini de ekledi.

Telesur'a televizyonuna konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kimyasal saldırıyı muhaliflerin yaptığına bir kez daha dikkati çekti ve ABD yönetimine yüklenerek “Bu sefer kimyasal silahları bahane ettiler, sonraki sefer başka bir şeyi bahane ederler” diye konuştu.

Vagus internet sitesinin haberine göre Esad, muhaliflerin elindeki kimyasal silahlarla ilgili kanıtların Rusya’ya gönderildiğini belirtti.

Aralarında Suudi Arabistan’ın da bulunduğu bazı ülkelerin muhaliflere silah sağladığı ile ilgili kanıtlar olduğuna işaret eden Esad, muhaliflerin kimyasal silahları nereden elde ettiğine ilişkin kanıtın ise henüz bulunamadığını söyledi.

'Uzmanların çalışmalarına engel olabilirler'
Esad ülkesinin imzaladığı anlaşmalarda kararlı bir duruş sergilediğini ve ABD ile Rusya arasında varılan kimyasal silahların imha edilmesi anlaşmasının uygulanması konusunda hiçbir engelin bulunmadığını söyledi. Ancak Esad, “Burada bir saldırı olasılığı her zaman var” diyerek saldırı ihtimaline vurgu yaptı.

Suriye yönetiminin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) elinde bulunan kimyasal silahlarla ilgili detayları göndermeye başladığını anlatan Esad, OPCW uzmanlarının da önümüzdeki günlerde Suriye’yi ziyaret edeceklerini belirtti ve geçtiğimiz hafta Çin basınına söylediği gibi muhaliflerin OPCW uzmanlarının çalışmasına engel olabileceklerine dikkat çekti.

ABD Başkanı Barack Obama yönetimini “yalan üretmekle” suçlayan Esad, “Bu sefer kimyasal silahları bahane ettiler, bir sonraki sefer başka bir şeyi bahane edecekler” diye konuştu.